Atenţie! 200 de cazuri de meningită în Moldova!

1 2 jpg jpeg

Conform datelor din data de 4 iulie, în judeţul Suceava erau înregistrate 146 de cazuri de îmbolnăvire, iar în judeţul Botoşani, 44 cazuri.

Cele mai numeroase cazuri au fost înregistrate în cele 2 municipii reşedinţă de judeţ, aproape în exclusivitate la copii şi la adolescenţi. Majoritatea îmbolnăvirilor au fost cazuri uşoare sau medii, fără deces.

Specialiştii români în epidemiologie subliniază că, în prezent, nu există în aceste două judeţe o epidemie cu risc major pentru starea de sănătate a populaţiei.

În majoritatea cazurilor, transmiterea infecţiei s-a realizat prin deficienţe de igienă (mâini murdare, scăldat în ape de suprafaţă necontrolate, evacuare necorespunzătoare a rezidurilor în sistemul de canalizare etc), fiind precedată de tulburări digestive.

Specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii atrag atenţia populaţiei să păstreze măsurile de igienă proprie şi pe cele privind aprovizionarea cu apă potabilă, prelucrarea şi neutralizarea apelor reziduale de canalizare cu deversare în apele de suprafaţă.

Pentru meningită nu există vaccinuri sau medicamente, cea mai bună metodă de prevenire fiind păstrarea igienei.

În această perioadă, riscul de contractare a infecţiilor digestive este foarte mare, din cauza condiţiilor atmosferice prielnice (căldură extremă, vijelii, ploi torenţiale).

Infecţiile transmise pe cale digestivă cauzează o varietate mare de îmbolnăviri:infecţiile gastroenterale (febră, crampe abdominale, greaţă, vărsături, diaree), infecţii oculare (conjuctivite), infecţii orofaringiene (angine) şi, în situaţii mai grave, meningite acute virale.