Astm sau bronşită? Iată soluţiile!

1 2 jpg jpeg

Dacă suferi de astm sau ai predispoziţie spre boli respiratorii, există riscul ca o răceală să ducă la unele complicaţii, dacă nu iei măsuri la timp. Pentru a scăpa de neplăceri, apelează la remedii din natură chiar de la apariţia primelor simptome.

Tătăneasa combate tusea

Dacă ai bronşită şi tusea nu-ţi dă pace, prepară un decoct din tătăneasă, din care este indicat să bei câte două-trei căni pe zi. Pune două linguri de pulbere din rădăcină de tătăneasă la două căni cu apă şi lasă la fiert 25 de minute. Poţi folosi planta şi în amestec cu roiniţă şi cu coada calului (câte 40 g din fiecare plantă).

Ouăle de prepeliţă, indicate în astm

Dacă suferi de astm, toamna simptomele se pot agrava, în special din cauza alergenilor (polenul şi mucegaiul) împrăştiaţi în aer de frunze şi de iarba uscată. Pentru a evita crizele de astm, poţi ţine de trei-patru ori pe an cură cu 240 de ouă de prepeliţă. Ţine cont că trebuie să faci pauze de câte trei luni între cure. Începe tratamentul cu câte două ouă pe zi, în primele trei zile, cu alte trei, în următoarele trei zile şi tot aşa până ajungi la şase ouă pe zi.

Suc de varză roşie, împotriva faringitei

Inflamaţiile faringelui pot fi ameliorate cu ajutorul sucului de varză roşie. Amestecă 500 ml de suc de varză cu 3 g de suc de şofran şi 500 g de miere. Fierbe totul până obţii un sirop. Adaugă o lingură din acest remediu la o ceaşcă de ceai pectoral, pe care îl găseşti la magazinele cu produse naturiste. Bea câte trei-patru ceşti pe zi, timp de o săptămână.

Tinctura de propolis ajută în pneumonie

Propolisul este considerat cel mai puternic antibiotic natural şi este de mare ajutor dacă răceala s-a complicat cu pneumonie. Prepară un amestec din jumătate de linguriţă de tinctură şi o linguriţă de miere. Ia acest remediu de trei ori pe zi, după care, timp de 30 de minute, nu trebuie să mănânci sau să bei nimic. Urmează această cură pe o perioadă de două-trei săptămâni.

Laringita trece cu muguri de brad

Răguşeala, durerea în gât şi tusea seacă sunt extrem de sâcâitoare dacă ai laringită, dar florile de nalbă şi mugurii de brad sunt aliaţi de încredere pentru a înlătura aceste neplăceri. Bea zilnic câte două căni de infuzie din flori de nalbă (o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită) sau de muguri de brad (două linguri de plantă la 250 ml de apă clocotită). Nalba proaspătă poate fi folosită şi sub formă de macerat. Pune o linguriţă de plantă la o cană cu apă rece şi lasă preparatul peste noapte. A doua zi, strecoară amestecul, încălzeşte-l puţin şi păstrează-l călduţ într-un termos. Se beau patru căni pe zi.

Soluţie

Echinacea reduce cu 58% riscul de răceală, doza recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii fiind de 3 grame zilnic, pe tot parcursul sezonului rece.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Alexandru Costescu fitoterapie, homeopatie, acupunctură, Complexul Hofimed

Persoanelor răcite care au astm bronşic le sunt indicate sucurile de lămâi, morcov, orz verde şi podbal. Plantele recomandate în astmul bronşic sunt cele care au acţiune antiinflamatorie şi antihistaminică: cimbru, alun, brad, cătină albă, fenicul, iarbă-mare, lavandă, nalbă, pătlagină, podbal şi valeriană.

Pentru bronşită, cele mai utilizate remedii sunt cele din brad, busuioc, cimbru, salvie, eucalipt, mentă şi pătlagină. În pneumonie, plantele administrate sunt cele cu acţiune antibacteriană sau antivirală, imunostimulatoare şi antiinflamatorie: cimbru, salvie, echinacea, brad, coacăz negru, măceş, iarbă-mare şi mur.