Astea sunt cele mai sănătoase gustări

1 2 jpg jpeg

De aceea, este important să ne stabilim un program zilnic de 3 mese şi 2 gustări, pe care să-l respectăm cu stricteţe.

Dacă tot nu putem trăi într-un mediu fără stres, măcar putem înlocui snacks-urile cu gustări sănătoase, cum e sandvişul preparat acasă.

"Unele studii ştiinţifice arată că sub efectul unor hormoni eliberaţi la stres (cortizonul şi leptina), metabolismul poate încetini, iar corpul poate stoca aceste alimente sub formă de depozite adipoase. Pot fi folosite 2 felii de pâine integrală, care furnizează organismului fibre şi glucide necesare pentru o digestie bună, margarină tartinabila de calitate, pentru conţinutul acesteia bogat în Omega 3 şi Omega 6, şi piept de curcan, pentru proteinele de calitate pe care le conţine", declara dr. Ciprian Constantin, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Gustări care potolesc foamea

Seminţe crude

Ambalate separat sau amestecat, seminţele de in, de susan, de mac, de floarea-soarelui şi de dovleac, pe lângă faptul că potolesc foamea, conţin fibre şi grăsimi sănătoase care menţin echilibrul dintre colesterolul „rău“ şi cel „bun“, susţin specialiştii în domeniu. Ca gustare, consumă aproximativ un pumn de astfel de seminţe.

Alune de pădure, nuci şi migdale

Când simţi nevoia de a ronţăi ceva, consumă câteva migdale, alune de pădure sau nuci. Gustoasele fructe oleaginoase îţi vor potoli foamea şi te vor ajuta să-ţi menţii greutatea. Întrucât sunt bogate în fibre şi proteine, ele au beneficii şi pentru sănătate. Migdalele previn osteoporoza şi stimulează tranzitul intestinal, alunele de pădure scad riscul de boli cardiace, iar nucile ţin la distanţă cancerul. Poţi să le mănânci crude sau combinate cu iaurt cu puţine grăsimi. Pentru că au un conţinut caloric mare, nu consuma mai mult de 15 migdale, 20 de alune de pădure şi 10 nuci pe zi.

Fructe proaspete

Vin la pachet cu multe vitamine, minerale şi fibre. Ajută digestia şi sunt ideale când ţi-e poftă de ceva dulce. Citricele, merele, bananele reduc senzaţia de foame, fiind ideale ca gustări. Consumă-le ca atare sau în combinaţie cu fructe oleaginoase. Sub formă de suc, fructele nu sunt o alternativă sănătoasă, căci, în procesul de obţinere a sucurilor, se îndepărtează o mare parte din pulpă, unde se găsesc majoritatea substanţelor nutritive.

Ciocolată neagră

Se numără printre cele mai apreciate gustări, în special când ţi-e poftă de ceva dulce. Acest deliciu nu-ţi afectează silueta, dar doar dacă mănânci numai 3 pătrăţele de ciocolată neagră, cu cel puţin 70% cacao. Evită ciocolata cu arome, pentru că are foarte mult zahăr.

Iaurt

Eşti în căutarea unui aliment numai bun de consumat când ai nevoie de energie? Sursă de proteine, care induc senzaţia de saţietate, iaurtul poate fi consumat ca atare sau în combinaţie cu un alt aliment. De exemplu, cu fructe de pădure. Recomandat este iaurtul cu puţine grăsimi şi fără zahăr.

Legume crude

O farfurie cu legume tăiate pe lung te scoate din impas când nu mai ştii ce să mai ronţăi în pauza de la serviciu. Beţişoarele din morcovi, ţelină, ardei şi castravete sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale, antioxidanţi şi acizi graşi Omega-3. Acestea dau senzaţia de saţietate şi accelerează metabolismul.

Brânză semidegresată cu biscuiţi din cereale integrale

Îţi plac brânzeturile? Ca gustare, încearcă brânza semidegresată cu biscuiţi din cereale integrale. Combinaţia ajută la reglarea apetitului alimentar până la următoarea masă. În funcţie de preferinţe, poţi înlocui cerealele integrale cu roşii, ardei sau castraveţi.

Humus cu batoane de legume

Humusul conţine năut, usturoi, suc de lămâie, tahini (pastă de susan) şi ulei de măsline. Toate aceste ingrediente sunt surse excelente de vitamine, minerale, proteine, fibre, grăsimi mononesaturate şi polinesaturate. Mânâncă humusul cu beţişoare de morcovi, batoane de ţelină sau ardei gras.