Astăzi este Ziua de Conştientizare a Dislexiei

1 2 jpg jpeg

Ce este dislexia

Dislexia este o dizabilitate de învăţare care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, a scrie, şi, uneori, a vorbi.

Nu există doi copii dislexici cu simptome identice, deoarece tulburările capacităţilor parţiale apar în combinaţii variate şi grade de dezvoltare diferite. Aceste tulburări pot apărea şi sunt vizibile la nivelul dezvoltării slabe a motricităţii, a echilibrului şi a orientării în spaţiu, la nivelul schemei corporale, a percepţiei vizuale, auditive şi tactile, a memoriei precum şi din pricina deficienţei în prelucrarea secvenţială a informaţiei.

Logopedia, esenţială pentru micuţii dislexici

În urma unui studiu făcut acum patru ani, s-a descoperit o incidenţă declarată în rândul populaţiei României de 25 de cazuri de dislexie la 10.000 de gospodării, în condiţiile în care doar 15,5% dintre români au auzit despre dislexie.

Din păcate, doar 14% dintre copiii văzuţi de un specialist au ajuns acolo la iniţiativa părinţilor, 42% au fost identificaţi în grădiniţe şi şcoli de logopezi şi psihopedagogi, în timp ce 27% au fost fost trimişi la un specialist la iniţiativa cadrelor didactice. Terapia cu logopezi şi psihologi îmbunătăţeşte viaţa copiilor dislexici.

Rezultate grozave

În urma cercetării, s-a observat că 60% dintre copiii dislexici de pe listele specialiştilor intervievaţi îşi îmbunătăţesc semnificativ tulburarea de citire şi calitatea vieţii până la sfârşitul şcolii primare.