Unul din cele mai vechi şi ieftine medicamente cunoscute în toate lumea ar putea să prelungească durata de supravieţuire la bolnavii de cancer la colon, arată noile studii în domeniu.

Terapiile de ultimă generaţie în tratamentul cancerelor implică tehnici specifice pentru anumite mutaţii genetice. Din păcate, nu oricine are acces la asemenea proceduri medicale, din cauza preţurilor ridicate.

Cercetătorii americani au descoperit, în urma unui studiu în domeniu, că aspirina, care este un medicament la-ndemâna tuturor, ar putea creşte speranţa de viaţă a bolnavilor de cancer la colon.

Potrivit experimentelor, aspirina poate trata cancerul de colon, dacă tumoarea are mutaţia genetică PIK3CA.

Din rezultatele studiului, care au fost publicate în Jurnalul Medical Englez, aproape toţi pacienţii din experiment care aveau mutaţia genetică PIK3CA au cunoscut beneficii după ce au luat zilnic aspirină.

Potrivit oamenilor de ştiinţă americani, după diagnostic, pacienţii care au luat câte o aspirină pe zi au mai trăit cinci ani.

„Aspirina pare să crească şansele de supravieţuire la pacienţii bolnavi de cancer de colon, dacă tumoarea are mutaţia genetică PIK3CA, dar nu funcţionează dacă tumoarea are o altă mutaţie“, spune omul de ştiinţă Shuji Ogino, de la Institutul de Cancer „Dana-Farber“, din Boston, SUA.

Din cei 964 de pacienţi implicaţi în studiu, cei cu această mutaţie, care au consumat aspirină, au beneficiat de o scădere a ratei de deces din cauza cancerului colorectal de 82%, comparativ cu cei care nu au luat aspirină.

Mai mult, s-a redus riscul de deces din alte cauze cu 46%.