Femeile care îşi tratează migrenele cu aspirină şi paracetamol pot suferi de dureri de cap de tip “bumerang”, provocate de aceste medicamente.

Pastilele folosite ca tratament anti-migrene pot avea şi efecte adverse.

Un studiu realizat de cercetătorii englezi de la “City of London Migraine Clinic” arată că o cincime dintre femei acuză dureri de cap provocate de consumul de aspirină şi de paracetamol.

Profesorul Anne MacGregor spune că, dacă organismul e alimentat în exces cu analgezice, nu mai poate produce substanţe care să întreţină mecanismele de eliminare a durerii. Astfel, apar durerile de cap de tip “bumerang”.

“Pacienţii încep să ia aspirină sau paracetamol timp de două-trei zile pe săptămână şi apoi se confruntă cu dureri mai mari ca înainte. Dacă medicul îi va prescrie un medicament mai puternic, problema se acutizează”, precizează dr. MacGregor.

E bine ca pacienţii să cunoască riscurile ce apar în cazul supradozelor de medicamente pentru tratamentul migrenelor.

Potrivit unor studii anterioare, 1% din populaţia globului suferă de dureri de cap provocate de analgezice.

Femeile prezintă de cinci ori mai multe posibilităţi să sufere de această afecţiune care are, adeseori, cauze hormonale.

Karen Manning, de la Asociaţia Britanică de Acţiune Împotriva Migrenei, spune că oamenii trebuie să fie avertizaţi că dozele mari de medicamente sunt dăunătoare.

În prezent, doar analgezicele puternice sunt însoţite de o avertizare că durerile de cap se pot intensifica. Aspirina, paracetamolul şi ibuprofenul nu subliniază acest risc.