Aşa tratezi corect acneea

1 2 jpg jpeg

80% dintre adolescenţi sunt afectaţi de acnee. Pentru ca un tratament să funcţioneze, e nevoie de răbdare şi de voinţă. „Acneea este o afecţiune cronică. Ea nu se vindecă propriu-zis niciodată, ci se ţine sub control. Tratamentul este de lungă durată, iar dacă este întrerupt, leziunile pot reapărea”, precizează dr. Adina Dobriţoiu, medic dermatolog la Spitalul Colentina. Odată început tratamentul, el trebuie continuat timp de câteva luni, în niciun caz întrerupt după o săptămână fiindcă nu i se vede efectul.

Dacă acneea este diagnosticată şi tratată corect medical, se reduce foarte mult riscul apariţiei cicatricilor cu aspect inestetic. Afecţiunea poate fi uşoară, moderată şi severă, şi apare mai mult în adolescenţă, fiindcă atunci se produc schimbări hormonale care duc la creşterea secreţiei de sebum. Coşurile purulente sau punctele negre pot apărea pe faţă, pe piept, pe spate sau pe umeri, adică în zonele în care se gasesc cele mai multe glande sebacee.

Tratament local cu dermatocosmetice

Când acneea e la început, primul pas constă în aplicarea unui tratament local, cu produse dermatocosmetice speciale (geluri de curăţare, creme, săpunuri), care reglează producţia de sebum, având efect antiacneic. Produsele se aleg în funcţie de tipul de ten şi se aplică pe zona afectată, o dată sau de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Înainte de a folosi crema sau gelul respectiv, pielea trebuie curăţată uşor cu apă caldă. În paralel, pentru formele uşoare şi moderate, se poate face şi un tratament medicamentos cu substanţe cu efect antiinflamator.

Antibiotice şi loţiuni cu efect antibacterian

Dacă acneea nu răspunde la tratamentul local, se trece la un alt tratament, mai complex, recomandat de medicul dermatolog, conform medicului Adina Dobriţoiu. Specialistul va prescrie anumite antibiotice, administrate pe cale orală, timp de mai multe săptămâni, în asociere cu loţiuni cu efect antibacterian. Aceasta combinaţie este mai eficientă comparativ cu folosirea unui singur medicament sau cremă.

Pentru acnee severă, tratament cu retinoizi

În cazurile de acnee severă, cu noduli profunzi şi leziuni chistice, medicii recomandă, dacă alte tratamente sunt ineficiente, retinoizii orali, care sunt nişte derivaţi din vitamina A. Cu toate că acest tratament este foarte eficient, medicii îl folosesc doar ca ultimă soluţie, deoarece poate cauza efecte adverse serioase.

Terapia cu lumină

Terapia cu laser sau cu raze de lumină albastră de intensitate înaltă poate avea şi ea efecte benefice în cazul acneei uşoare sau moderate care nu a răspuns la alte tratamente. Există numeroase cabinete şi clinici în Bucureşti şi în ţară care practică acest tip de terapie.