Aşa tratezi afecţiunile reumatice iarna

1 2 jpg jpeg

Reumatismul afectează aproximativ 80% din populaţie, iar incidenţa afecţiunilor reumatice creşte odată cu vârsta, fiind adesea răspândite la persoanele trecute de 70 de ani.

La temperaturi scăzute, bolile reumatice sunt declanşate, pentru că receptorii de la nivelul oaselor devin mai sensibili din cauza frigului, a umezelii şi a schimbărilor atmosferice, producând astfel acutizarea durerilor.

Iată cum pot fi ţinute sub control:

Simptomele bolilor reumatice diferă de la un pacient la altul, în funcţie de sensibilitatea şi de viteza de adaptare a organismului la noile condiţii climatice. Există o serie de reguli de bază care ajută la ameliorarea simptomelor şi prevenirea apariţiei complicaţiilor în timpul sezonului rece.

Confortul termic

Pentru prevenirea durerilor reumatice în perioada rece, poartă haine din materiale precum sunt lâna şi bumbacul. Acestea izolează căldura şi protejează împotriva vântului sau precipitaţiilor. Se recomandă purtatul pantofilor care au o bună adereţă, deoarece bolile reumatice se pot agrava în cazul în care apar noi leziuni la nivelul sistemului osos. De asemenea, sunt indicate în sezonul rece băile fierbinţi, pentru că au proprietăţi benefice în menţinerea articulaţiilor încălzite.

Utilizarea produselor apicole

Tratamentele pe bază de produse apicole se numără printre cele mai răspândite şi de succes metode de tratament pentru bolile reumatice. Unguentele care au în conţinut propolis şi venin de albine au un puternic efect antiinflamator şi antioxidant, având o acţiune similară aspirinei asupra articulaţiilor rigide şi durerilor musculare.

Cartoful

Un remediu neobişnuit, dar eficient în lupta cu reumatismul este cartoful. Sucul acestuia conţine săruri minerale vitale întăririi sistemului osos, asigurând simultan şi eliminarea factorilor toxici care agravează simptomele şi durerile reumatice.

Exerciţiile fizice

Este foarte important, dacă suferi din pricina afecţiunilor reumatice, să faci exerciţii fizice aproape zilnic, pentru că îţi asigură sănătatea şi fortifierea articulaţiilor, ameliorează rigiditatea articulară şi slăbiciunea musculară. Mai mult decât atât, activitatea fizică reduce şansele declanşării unor alte boli mai grave asociate problemelor reumatice precum osteoporoza, sclerodermia sau spondilita anchilozantă.

2 jpg jpeg

„Sunt tot mai multe persoane care prezintă probleme reumatice şi totuşi merg mult timp cu dureri pentru că poartă încălţămintea nepotrivită. Cel mai bine este să purtaţi încălţări cât mai comode, care nu pun presiune pe talpa piciorului şi nu vă strâng. Acestea trebuie obligatoriu să fie din piele sau să prezinte şireturi şi o talpă cât mai flexibilă, care atenuează eventualele şocuri. De asemenea, deşi hrana nu are niciun efect asupra artrozei (din ce se cunoaşte deocamdată) există indicaţii conform cărora o dietă cu legume şi fructe sau acizi graşi nesaturaţi poate ajuta la diminuarea durerilor. Evident, trebuie menţinută o greutate corporală constantă, deoarece persoanele care se îngraşă necontrolat prezintă riscul de a pune presiune pe articulaţii“, este de părere medicul specialist Tania Bejan (foto).