Aşa-ţi afectează sănătatea smartphone-ul!

1 2 jpg jpeg

Duce la amorţirea gâtului şi a braţelor Gâtul poate avea de suferit din cauza poziţiei în timpul utilizării telefonului mobil. E posibil să simţi amorţeală sau senzaţia de gheară în ceafă. Tocmai această poziţie obligă coloana vertebrală să suporte o greutate în plus. Prin urmare, e posibil să fie afectată şi coloana vertebrală. Pentru a evita orice risc, păstrează cât se poate de mult timp o poziţie corectă a gâtului şi capului. Este valabil şi în cazul în care citeşti sau faci integrame. Dacă tastezi mult pentru a trimite mesaje, este posibil să simţi dureri sau amorţeală la nivelul degetelor, dar şi la încheieturile mâinilor sau la antebraţe. Se pot petrece acestea şi la utilizarea tastaturii computerului sau a mouse-ului, însă mult mai frecvent se întâmplă atunci când foloseşti telefonul mobil. Ajută să faci deseori întinderi, mişcări de braţ, masaj. Te îngraşă Trimiterea de mesaje şi cititul ore în şir pe mobil te pot prinde atât de mult încât să te facă să mănânci mai mult sau mai prost, pe fugă. De asemenea, imaginile irezistibile cu mâncăruri sau deserturi cauzează o creştere a apetitului culinar.

Prea mult timp cu smartphone-ul în mână te poate aduce în situaţia de a suferi de rău de mişcare digitală cu simptome care variază de la dureri de cap la ameţeli, mai ales dacă îl foloseşti noaptea, înainte de culcare, fără a avea o altă sursă de lumină în jur.

Stările acestea apar mai ales atunci când vezi un videoclip cu multă acţiune sau când treci rapid de la o imagine la alta, ceea ce se întâmplă frecvent dacă foloseşti un telefon inteligent.

Medicul Steven Rauch, profesor la Şcoala Medicală Harvard a explicat că apare un conflict senzorial între senzaţia de mişcare pe care ţi-o dă videoclipul şi lipsa mişcării propriu-zise, reale.

Te-ar mai putea interesa: În ce situaţii telefonul mobil îţi afectează vederea

Pentru a te detaşa de mobil sau pentru a-l folosi mai rar:

- Citeşte o carte sau fă Sudoku, integrame în drumul tău spre serviciu

- Ieşi la o plimbare, indiferent de vreme

- Rezervă-ţi măcar 15 minute zilnic pentru mişcare ca să stai departe nu doar de telefon, cât şi de televizor sau computer, laptop, tabletă, ecrane în general

- Mergi la un curs sau o altă activitate din care poţi face un hobby

- Găteşte ceva nou

- Scrie într-un jurnal

- Organizează o cină acasă pentru prieteni şi jucaţi jocuri de societate

- Implică-te în activităţi de voluntariat