Durerile şi crampele sunt câteva dintre simptomele care indică prezenţa endometriozei. Află ce alte semne dă această boală pe care este important s-o tratezi la timp.

Endometrioza este o afecţiune cauzată de creşterea anormală a ţesutului care căptuşeşte uterul. Ţesutul se poate extinde spre ovare sau trompele uterine, ceea ce conduce la o inflamaţie. Dacă această afecţiune trece neobservată, este ignorată şi netratată poate să favorizeze infertilitatea.

Menstruaţii abundente

Multe femei au menstruaţii care durează mai multe zile, sunt în cantităţi mari şi cu cheaguri de sânge, ceea ce nu ar trebui să se întâmple în mod normal. Aceste simptome sunt cele care apar de la primele menstruaţii, în primii ani, de aceea multe adolescente pot ajunge să le accepte ca pe ceva ce nu este ieşit din comun.

Durere abdominală

Un alt simptom al endometriozei este durerea pelvină. Unele persoane pot avea o durere cronică. Aceasta nu dispare, ci se intensifică înainte şi în timpul menstruaţiei. Când ţesutul endometrial sângerează în locurile în care nu poate fi eliminat, apar inflamaţia şi durerea. Aceasta din urmă este mai intensă în partea de jos a abdomenului şi a spatelui. Uneori, durerea nu este prea intensă, ceea ce le poate face pe unele femei să nu meargă la un control medical.

Citeşte şi: Cauze posibile ale durerilor abdominale

Dureri gastrointestinale

Este posibil ca endometrioza să provoacă diaree, constipaţie care pot trece drept indicii ale unei intoleranţe alimentare sau a unor afecţiuni intestinale cu care se confundă adesea endometrioza. Multe femei care suferă de endometrioză fără să ştie se adresează gastroenterlogului şi urmează un regim alimentar, dar nu-ţi îmbunătăţesc starea de sănătate.

Contacte sexuale dureroase

Un alt semn dat de prezenţa endometriozei este durerea apărută în timpul contactului sexual sau imediat după aceea. În unele cazuri, poate să persiste şi pe parcursul zilei următoare. Dacă durerea este singurul simptom, cauzele acesteia ar putea fi altele, dar dacă este asociată dureri abdominale independente de actul sexual este posibil să fie vorba despre endometrioză.