Aşa previi şi tratezi înţepăturile de insecte!

1 2 jpg jpeg

Umezeala şi căldura le priesc insectelor, iar pentru noi acest lucru înseamnă înţepături cu bine cunoscutele iritaţii locale, roşeaţă şi mâncărimi. Cele mai frecvente sunt înţepăturile de ţânţari, care aproape că sunt inevitabile, urmate de cele ale albinelor, viespilor, păianjenilor şi căpuşelor.

Prin înţepătura ţânţarilor (femelele sunt cele care atacă) este injectată şi o cantitate mică de salivă, care are în compoziţie substanţe anticoagulante. Acestea sunt, de altfel, şi cele care dau reacţiile locale specifice. Măsuri preventive Dacă urmează să îţi petreci mai mult timp în locurile unde există ţânţari, este bine să limitezi cât poţi de mult înţepăturişe acestora. Foloseşte produse repelente, care ţin la distanţă ţânţarii în general, 4 ore.

Evită să porţi haine de culori deschise şi să te dai cu parfumuri puternice, întrucâte atrag ţânţarii. Este bine să eviţi locurile cu multă vegetaţie sălbatică.

Reacţia firească după o înţepătură este să ne scărpinăm, dar acest gest nu face decât să accentueze simptomele. Corect este însă să spălăm locul cu apă rece şi săpun sau să aplicăm o soluţie dezinfectantă. De asemenea, un cub de gheaţă sau o compresă cu apă rece are acţiune antiinflamatoare.

Oţetul are efect antiseptic, iar apa mentolată va reduce din intensitatea mâncărimilor. În cazul înţepăturilor de albine, acul se va scoate cu mare grijă, cu ajutorul unei pensete.

Deşi, în majoritatea cazurilor, îngrijirea la domiciliu este suficientă, uneori pot apărea reacţii alergice în urma înţepăturilor de insecte.

Rar, poate apărea însă o reacţie alergică, care poate fi periculoasă, chiar fatală. Cele mai multe astfel de reacţii sunt date de albine şi viespi. Alergia la înţepătura acestor insecte se manifestă printr-o umflătură, înroşire şi mâncărime, care se menţin câteva zile.

Dacă apar scăderea bruscă a tensiunii, ameţeală şi respiraţie dificilă, poate fi vorba de şoc anafilactic, ce necesită tratament de urgenţă. În general, celor cu reacţii severe la înţepăturile de insecte, medicii le recomandă o trusă de urgenţă ce conţine o seringă cu adrenalină care se injectează intramuscular, la nevoie. Chiar şi după această injecţie, este nevoie de prezentarea la medic.

Printre cele mai periculoase înţepături sunt cele de căpuşe, unele dintre acestea determinând apariţia bolii Lyme. Insecta trebuie scoasă în primele 24 de ore, cu o pensetă cu vârf bont.

Cel mai bine este totuşi ca insecta să fie scoasă de medic. Este bine de ştiut că înţepătura în sine este insesizabilă, întrucât, în momentul atacului, acestea eliberează o substanţă cu efect anestezic.

Peste câteva ore, pe piele apare iniţial o pată roşie care se extinde circular. Aceasta se poate manifesta şi la o lună după înţepătură. Boala Lyme este însoţită şi de febră, oboseală, dureri de cap şi frisoane. Este nevoie cât mai repede de tratament cu antibiotice, pentru a nu fi afectate ochii, inima, articulaţiile şi sistemul nervos.

- Iritaţia dată de înţepăturile de ţânţari poate fi combătută cu pastă de bicarbonat de sodiu. Amestecă 1 lingură de astfel de praf cu puţină apă şi pune pe locul afectat.

- Acasă, poţi folosi insecticide naturale precum uleiul esenţial de levănţică, de lămâie, de cimbru sau mentă, cu care se odorizează încăperile sau se pun în lampa de aromaterapie.

- Pentru respingerea insectelor se unge pielea cu creme cu esenţe de eucalipt, de mentă sau de lămâie.

- Mâncărimile pot fi tratate şi cu frunze proaspete de busuioc sau de mentă, cu care se fricţionează zona.

- Masează zona afectată cu o ceapă tăiată.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Înţepăturile de insecte sunt extrem de neplăcute, în primul rând datorită faptului că în acel moment se produce o inflamaţie la nivel local, care poate duce la boli grave; apar iritaţia, senzaţia de mâncărime, durere sau chiar reacţii alergice, suprainfecţie.

Există în magazine şi farmacii diverse spray-uri, brăţări protectoare, creme sau tincturi care ţin insectele la distanţă, uleiuri volatile din plante care se pun în lampa de aromaterapie. Aş recomanda uleiurile din: mentă, levănţică, lămâie, eucalipt, cuişoare, cimbru, rozmarin, busuioc. Cu acestea se poate tampona şi masa uşor pielea de pe faţă, braţe sau picioare.

Plantează în jurul casei, în balcon sau în ghivecele de la geam busuioc, rozmarin, muşcate, gălbenele, lămâiţă şi vei vedea că ţânţarii nu se vor mai apropia. Mierea este un remediu excelent pentru tratarea înţepăturii de viespe sau albină. Este suficient să masezi locul cu miere. Frunzele de pătlagină proaspete sau preparate sub formă de creme sau tinctură ajută la calmarea zonei inflamate.

Frunzele proaspete de varză strivite astfel încât să mustească sucul din ele, pot fi calmantul excelent dacă se aplică un pansament pe zona dureroasă.

Salvia este, de asemenea, de mare ajutor în tratamentul înţepăturilor de insecte. Frunzele acesteia, uşor zdrobite, răcoresc pielea şi calmează inflamaţia. Fă o tinctura de salvie din 20 g de frunză şi 100 ml de alcool. După o perioadă de macerare de 10 zile, o strecori şi o foloseşti la nevoie.