Aşa previi bolile colonului!

1 2 jpg jpeg

În ultimul weekend din martie, bucureştenii care se bucurau de o primăvară însorită în parcul Herăstrău au putut trece şi pe la cortul Click! Sănătate.

În cadrul unui parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, am tras un semnal asupra riscurilor bolilor de colon.

Mai exact, cancerul intestinului gros. Pe cât de păcătoasă este această boală, a doua ca frecvenţă în lume în rândul cancerelor după cel pulmonar, pe atât de uşor este de prevenit.

Trebuie făcută mai multă mişcare şi schimbate obiceiurile alimentare: mai multe fructe, mai puţine grăsimi şi prăjeli.

Sport şi… portocale

Cunoscuta antrenoare de fitness Florentina Opriş şi actriţele Cristina Stamate şi Stela Popescu s-au alăturat cauzei noastre şi le-au vorbit cititorilor despre ce înseamnă un stil de viaţă sănătos.

Florentina a arătat câteva exerciţii uşoare, care pot fi făcute acasă, sfătuind trecătorii să facă zilnic câte un sfert de oră de mişcare: mers pe jos, alergare uşoară.

Trecătorii au primit reviste, pliante cu informaţii despre cancerul intestinului gros şi… portocale. Doar fructele conţin fibre, care uşurează digestia şi elimină una dintre cauzele acestei boli: constipaţia! Bucureştenii care au dorit infomaţii suplimentare au putut pune întrebări medicului specialist aflat la cort.

Peste 8.000 de noi cazuri anual

În România, în fiecare an sunt depistate peste 8.000 de persoane cu acest tip de cancer. Boala apare frecvent la persoanele de peste 50 de ani, cu boli mai vechi ale intestinului (colite) sau cu un stil de viaţă sedentar, cu o alimentaţie săracă în fructe şi legume şi bogată în carne şi grăsimi.

Specialiştii insistă asupra importanţei analizelor anuale, pentru că şansele de vindecare sunt mai mari cu cât este depistat mai devreme.

Ce ar trebui să-ţi atragă atenţia

În plus, analizele anuale sunt de ajutor, cancerul intestinului gros având de puţine ori simptome în cazurile incipiente.

Şi atunci când apar, este uşor să le punem pe seama unor probleme de digestie. Aşa că, dacă ai frecvent următoarele simptome, mergi la medicul de familie pentru un consult:

- scaune neobişnuite; - slăbiciune prelungită; - crampe abdominale frecvente; - tulburări de tranzit; - anemie; - pierdere în greutate.

Lactate, cereale şi legume, zilnic

În prevenirea bolilor intestinului gros, este indicat să consumi zilnic fructe şi legume. Începe ziua cu un pahar de lapte (iaurt, chefir), cereale (care conţin fibre şi uşurează digestia).

Zilnic, consumă supe şi bea minimum doi litri de lichid pe zi (apă plată sau sucuri naturale din fructe). Dacă tot şi-a intrat primăvara în drepturi, profită de legumele din pieţe şi mănâncă din plin spanac, ştevie, urzici.

Info: Tulburările de digestie pot dispărea prin schimbarea dietei.