Aşa previi apariţia hemoroizilor!

1 2 jpg jpeg

Aceste vene dilatate care apar în jurul şi în interiorul rectului, dacă nu sunt tratate la timp, pot avea nevoie de tratament chirurgical. Cum nimeni nu-şi doreşte să ajungă asta, cel mai bine ar fi să previi apariţia lor.

Cauzele hemoroizilor sunt multiple: constipaţia cronică, sarcina, obezitatea, dieta cu un conţinut scăzut de fibre, sedentarismul, statul prea mult pe scaun, diareea. Dacă ai dureri când mergi la toaletă sau dacă ai scaun cu sânge, mergi neapărat la medic!

Dieta echilibrată

În urma numeroaselor studii, s-a descoperit că o alimentaţie bogată în fibre reduce riscul de apariţie a hemoroizilor. De asemenea, scade riscul de sângerare şi scade încordarea din timpul mişcărilor apărute la nivelul intestinelor.

Aşadar, consumă alimente care conţin fibre, cum ar fi cerealele integrale, morcovii, varza, conopida, sfecla, mazărea, dar şi căpşunele, merele, fulgii de ovăz, tărâţele, citricele, fasolea, broccoli, perele, seminţele de in, castraveţii, ţelina.

Potrivit nutriţioniştilor, bărbaţii trebuie să consume circa 38 de grame de fibre în fiecare zi, iar femeile în jur de 25 de grame. Persoanele peste 50 de ani ar fi bine să mănânce zilnic, astfel: bărbaţii 30 de grame de fibre şi femeile 21 de grame de fibre.

Pe lângă fibre, este nevoie şi de flavonoizi, compuşi din legume şi fructe. Spre exemplu, unii se regăsesc în citrice, lămâi şi portocale. Diosmina, hesperidina şi alte substanţe de tip flavonoid stabilizează şi întăresc venele şi capilarele, reducând inflamaţia, riscul de sângerare şi durerea.

Iată mai jos câteva remedii contra hemoroizilor!

Hamamelisul

Planta are proprietăţi astringente, scăzând riscul de sângereare a hemoroizilor. Tot ea ajută în calmarea durerilor şi mâncărimilor şi previne apariţia inflamaţiilor. Aplică local comprese cu frunze şi coajă de hamamelis. Te poţi da şi cu un unguent pe bază de această plantă.

Ghimpele pădureţ

Bogat în flavonoidul numit rutină, ghimpele pădureţ este cunoscut de sute de ani pentru tratarea hemoroizilor. Mai conţine saponină şi ruscogeninsul (fitochimicale) care acţionează ca vasoconstrictoare având şi proprietăţi antiinflamatorii.

Local, se foloseşte extractul de ghimpe pădureţ (de la magazinele cu produse naturiste). Pentru rezultate optime poţi bea şi ceai din frunzele sale. La o linguriţă de frunze mărunţite se adaugă o cană cu apă fierbinte. Se lasă 10-15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi.

Nu se recomandă persoanelor alergice la anumiţi compuşi din această plantă, femeilor gravide şi celor care alăptează. Nu trebuie să o utilizezi dacă iei anticoagulante, deoarece creşte riscul de sângerare.

Pinul maritim

Extractul din scoarţa acestui copac se găseşte în literatura de specialitate drept pycnogenol şi reprezintă o sursă bogată de flavonoizi, catechine şi acizi fenolici care au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare. În urma unui studiu efectuat pe femei care născuseră al doilea copil, cărora li s-a dat să încerce timp de 6 luni, 50 mg pe zi din acest extract, s-a constatat ameliorarea simptomelor.

Mai poţi încerca şi alte creme pentru a combate hemoroizii: cea pe bază de oxid de zinc, vaselina medicinală. Ai mai putea folosi în zona afectată vitamina E, unguent cu gălbenele ori ulei de cocos.