Aşa pregăteşti cel mai bun grătar!

1 2 jpg jpeg

În primul rând, este foarte important să respecţi regulile de igienă. De aceea, asigură-te că ai la îndemână suficientă apă potabilă.

„Oamenii pun mâna pe carnea crudă, dar apoi nu au cu ce să se spele sau o fac necorespunzător“, atrage atenţia nutriţionista Corina Zugravu.

În ceea ce priveşte prepararea cărnii, specialistul spune că în urma arderii cărbunelui sau a lemnului, se degajă substanţe cancerigene, care se impregnează în carne.

De aceea, pentru a limita acest risc, foloseşte brichete speciale pentru grătar, pe care le găseşti în comerţ.

De ce peştele e mai bun decât puiul

„Nu se pune carnea direct pe flacără, ci se aşteaptă ca focul să ardă mocnit. Este de preferat să se aleagă carnea cât mai slabă, care trebuie să fie tăiată subţire, pentru a se pătrunde bine“, spune Corina Zugravu. Nutriţionista explică şi ce se întâmplă în cazul în care ai ales carnea de pui pentru grătar.

„Puiul e greu de preparat, nu se pătrunde bine la articulaţii şi e risc mare de toxiinfecţie cu bacteriile Salmonella şi Campylobacter. Mai degrabă este bun peştele sau o carne slabă de purcel. Ar merge şi piept de găină dezosat“, afirmă medicul. Carnea de mici, de la măcelărie

La noi, nu se face grătar fără celebrii mici. Însă nu prea ştim ce conţine carnea de mici din comerţ, aşa că nutriţionista recomandă s-o achiziţionăm de la măcelari. „Aşa, nu te trezeşti c-ai cumpărat grăsime, zgârciuri şi multă sare“, spune aceasta.

Alege condimente autohtone!

Nu în cele din urmă, pentru ca un grătar să miroasă cât mai apetisant, ai nevoie de condimente. Recomandarea specialistului este să le folosim pe cele autohtone: usturoi, cimbru, muştar simplu, tarhon, mărar, busuioc şi câte altele.

„Putem veni şi cu mujdeiul de acasă, pentru că usturoiul devine activ şi benefic pentru organism, mai ales după ce este zdrobit şi lăsat o vreme“, explică nutriţionista Corina Zugravu.

SFAT: Alege carnea de mici proaspătă, nu congelată.