Un preparat mai greu pentru stomac, sharoma poate fi mai sănătoasă decât cea pe care o cumperi, dacă îţi faci în casă lipia, sosurile şi dacă înlocuieşti câteva ingrediente.

Shaorma intră în categoria preparatelor foarte săţioase, dar asta nu înseamnă că nu mai poţi să te delectezi cu un preparat aşa gustos, mai ales dacă ştii cum să prepari o shaorma sănătoasă.

Când vrei ceva sănătos, trebuie să prepari neapărat acasă, unde ingredientele puse sunt sub controlul tău. Pentru shaorma, cheia este lipia. Pentru a prepara o lipie sănătoasă, foloseşte o cană de făină de grâu integrală, o treime de cană cu apă, un sfert de linguriţă de sare, puţin ulei.

Sosuri preparate în casă

Pentru umplutură există mai multe variante. Sfatul nostru este să se folosească carne macră, făcută pe grătar, iar sosurile să fie cât mai naturale. Cine nu vrea carne, aceasta se poate înlocui fără probleme cu ciuperci pleurotus. Acestea se fierb câteva minute în apă, se scurg, se taie felii şi se pun în shaorma.

Ca sosuri, alege variantele cât mai sănătoase, în loc de maioneză clasică de usturoi, foloseşte maioneză de avocado. Ai nevoie de un fruct de avocado, 1 linguriţă de muştar, ulei şi zeamă de lămâie. Se poate pune şi un praf de sare, de preferat fără iod. Toate ingredientele se pot pasa la blender manual sau se pot amesteca bine cu o lingură de lemn. Rapid, gustos şi sănătos.

Sosul de roşii se poate face cu 4-5 roşii coapte, 2 linguri de ulei de măsline, 2-3 căţei de usturoi, sare, piper, maghiran, busuioc, oregano şi cimbru. Se amestecă bine toate ingredientele şi se foloseşte ca sos de roşii pentru shaorma.

Citeşte şi: Ponturi de mâncare sănătoasă la serviciu

Înlocuieşte carnea cu ciuperci

Pentru preparare, pune făina într-un castron, adaugă sarea şi apa şi frământă bine, apoi las-o la odihnit timp de cel puţin 10 minute. Trebuie să fie un aluat ferm, care se mai frământă câteva minute înainte de a-l transforma în lipie. Aluatul se împarte în 6 părţi egale, pe care le poţi face ca nişte bile. Fiecare bilă se trece prin făină, apoi se întinde cu un sucitor, până se obţine o grosime de 1-2 milimetri.

Fiecare bucată de lipie se unge cu ulei şi se coace într-o tigaie de fontă încinsă. Se unge lipia pe jumătate, apoi se îndoaie în semicerc, se unge din nou şi încă o dată se îndoaie în formă de triunghi cu o latură mai rotunjită. Fiecare lipie se pune la copt în tigaie, cam 1-2 minute pe fiecare parte.

Legume şi verdeţuri din abundenţă

Varza se taie mărunt, se pun în plus şi pătrunjel şi mărar tocate mărunt. Merg excelent cu carne şi cu sosurile sănătoase. Mai ai nevoie de castraveţi muraţi şi câţiva cartofi, de preferat făcuţi la cuptor, fără să fie prăjiţi în ulei. Se taie 2 cartofi în felii mai mari, se stropesc cu puţin ulei de măsline, se presară sare, piper şi puţin cimbru şi se lasă la cuptor.

Acum, se ia o lipie şi se umple cu carne sau ciuperci, se pun cartofi, varza, verdeţurile tocate mărunt, castraveţi muraţi şi sosurile absolut delicioase. Cine vrea mai mult usturoi, acesta se poate zdrobi direct în lipie. Sănătoasă şi foarte gustoasă, o shaorma care nu dă dureri de stomac. Varianta picantă se obţine uşor, tocând un ardei iute crud sau murat direct în sosul de roşii.