Aşa îţi dai seama că ar putea avea meningită

1 2 jpg jpeg

Printre semnele care îţi indică faptul că micuţul ar putea avea meningită se află somnolenţa şi diminuarea atenţiei, precum şi iritabilitatea ce survine după o boală infecţioasă ca pojarul sau oreionul. Vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, durerile de cap şi, în cazul bebeluşilor, bombarea fontanelei (moalele capului) sunt alte semne care ar trebui să te alarmeze.

Mai mult, dacă vei ruga copilul să aplece capul în faţă vei observa că se opune. Poate privi fix şi este deranjat de lumina puternică. De asemenea, copilul poate avea convulsii şi pete roşii sau purpurii pe piele.

Febra, durerile de cap şi setea, ameţelile şi stările de confuzie sunt alte simptome care îţi arată că micuţul tău ar putea avea meningită, mai ales dacă ai un copil cu o vârstă mai mare de doi ani.

Toamna e anotimpul meningitei

Cel mai adesea, virusurile şi bacteriile sunt cele care produc meningită. Forma virală apare mai ales vara şi toamna şi după aproximativ 10 zile, boala se vindecă. Meningitele bacteriene însă, sunt mai rare, dar mai severe.

Igiena riguroasă o previne

Învaţă copilul să îşi păstreze mâinile curate, să se ferească de persoanele care strănută sau care prezintă alte semne evidente de răceală. Obişnuieşte-l să spele fructele şi să mănânce doar atunci când are mâinile curate.

Unele vaccinuri pot preveni meningita

Medicul de familie vă poate recomanda vaccinuri împotriva bacteriei Haemophilus influneze tip B, care produce cel mai adesea meninginta la copiii mai mari de o lună. El se poate administra după ce copilul împlineşte două luni.

Consultând medicul vei afla care sunt cele mai bune opţiuni de vaccinare pentru că vaccinul antimeningococcic este disponibil în varianta pentru copii şi poate fi recomandat de către pediatru deşi nu este în schemele obligatorii de vaccinare.

Vaccinul antimeningococic asigura protecţie împotriva infecţiei cu Neisseria meningitidis (bacterie ce produce meningită), dar nu se recomandă uzual, ci doar în cazuri speciale ca epidemiile, frecventarea unor comunităţi cu risc şi călătorii în zone unde este frecventă contaminarea.