Iarna, organismul resimte oboseală fizică şi psihică. Cum ne revigorăm? Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu ne oferă câteva sfaturi pentru a face faţă transformărilor de temperatură.

Dietă: minimum 6 săptămâni alimentaţie bogată în fructe, legume, lactate. Evitaţi tutunul, alcoolul, cafeaua

Băi cu ulei din muguri de pin: la o cadă cu apă se adaugă o lingură de ulei

Băi cu muşeţel şi tei: la o cadă cu apă se folosesc 100 g flori de muşeţel şi 150 g flori de tei, se pun într-un săculeţ de pânză care se introduce într-un litru de apă clocotită, se lasă 10 minute, după care atât apa, cât şi săculeţul se pun în baie

Masaj: se pot folosi: ulei de muşeţel, ulei de trandafir şi ulei de lămâie adăugate în ulei extravirgin de măsline

Busuioc, sub formă de infuzie: se pune o linguriţă de frunze de busuioc la 250 ml de apă, se infuzează 5 minute, se strecoară, se consumă 2 căni pe zi.

Cura cu suc de orz verde, 2 linguri pe zi

Polen şi propolis. Această asociere este benefică pentru stimularea celulelor cerebrale (1-2 tablete pe zi)

Lăptişor de matcă, este bogat în vitamine din grup B şi conţine o cantitate mică de vitamina E; se ia sub formă de tablete, în cure prelungite şi regulate (1-2 tablete pe zi)

Păstură, administrată zilnic, sub formă de tablete (1-2 pe zi)

Soia, produsele din soia sau tabletele de soia: 300 mg zilnic asigură aportul de fosfolipide necesare fortificării creierului

Dietă, peşte, nuci, fructe, cereale integrale

Amestec de fructe. Se prepară un decoct din fructe de măceş – 50 g, fructe de cătină – 20 g, afine – 20 g, păducel fructe – 20 g şi busuioc – 10 g frunze; se pune o lingură din acest amestec la 250 ml de apă, se fierbe 10 minute, se consumă 4 căni pe zi, până în ora 15.

Infuzie-minune

Astenia fizică şi psihică apare iarna şi reprezintă o stare de slăbiciune generală a organismului, tradusă prin stare de oboseală, scădere a capacităţii de concentrare şi atenţie.

Fructe de măceş şi cătină sunt de mare ajutor. Se prepară o infuzie din amestec: la 250 ml de apă se adaugă o lingură din amestecul în părţi egale de măceş şi cătină, se fierbe 10 minute, se strecoară; se îndulceşte cu miere când începe să se răcească apa.