Aşa îl protejezi de soare!

1 2 jpg jpeg

Aplică loţiunea de protecţie solară corect

Medicii recomandă ca, până la împlinirea vârstei de 1 an, copiii să nu fie expuşi soarelui, pielea lor fiind vulnerabilă la acţiunea razelor solare. Vara, copilul poate fi îmbrăcat cu haine largi, uşoare, din bumbac, cu capul acoperit cu o pălărie cu boruri largi.

Cremele de protecţie solară nu sunt indicate sub această vârstă, deoarece substanţele pe care acestea le conţin sunt absorbite în piele şi nu le sunt benefice. După depăşirea primelor 6 luni, copilul poate fi protejat cu un lapte de corp special pentru copii care conţine minerale cu efect de ecran solar.

Medicul dermatolog Dana Popoiu explică: „Studiile au arătat că dioxidul de titan şi oxidul de zinc, substanţele ce ecranează efectiv ultravioletele, sunt sigure pentru a fi aplicate pe pielea copiilor. Nu sunt recomandate sprayurile sau loţiunile pulverizate, deoarece există riscul inhalării. Cremele ecran, mai ales cele pentru copii, este bine să fie alese din farmacie şi să specifice pe etichetă spectru larg (broad spectrum), adică să ofere protecţie atât UVB (specificaţia SP), cât şi UVA (specificaţia PPD).“

Foloseşte crema protectoare la 2-3 ore

Cremele cu protecţie solară trebuie aplicate în cantitate suficientă pentru a acoperi corpul cu un strat subţire, dar uniform, fără a fi uitate părţi ca urechile, picioarele, mâinile. Este necesară însă şi reaplicarea la fiecare 2-3 ore, mai ales dacă a transpirat abundent sau a intrat în apă. Chiar dacă eticheta promite rezistenţă la apă (waterproof), este nevoie de cremă după fiecare baie în mare sau piscină. Este important să nu renunţi la loţiune nici în zilele înnorate sau atunci când te afli în oraş şi nu în vacanţă la mare sau la munte. Ultravioletele A şi B se transmit şi prin perdeaua de nori.

Reţine!

Ultravioletele sunt accelerate prin reflexie în apropierea apei, a nisipului şi sunt mult mai puternice la munte, la altitudine.

Ia în serios arsurile solare

Dacă se întâmplă să apară o arsură solară de intensitate mică sau medie, cel mai sigur este să apelezi la produse din farmacie. Există produse special (After Sun) care se aplică după plajă şi care conţin substanţe calmante, antiinflamatoare, emoliente, reparatorii şi cicatrizante. În cazul în care apar băşici, este indicat să duci copilul la pediatru sau la un medic dermatolog.

Citeşte şi: Cum alegi corect ochelarii de soare

Ai grijă la alimentaţie

Există anumiţi factori care cresc sensibilitatea la ultaviolete, precum substanţele din alimente, din medicamente sau din produsele cosmetice pe care le aplicăm pe pielea copiilor. Medicul Dana Popoiu avertizează: „Există două categorii de reacţii care se pot produce: fototoxice şi fotoalergice. Fototoxicitatea este cea mai agresivă dintre cele două.

Când lumina solară interacţionează cu un produs fototoxic, conţinut în mâncare, medicamente sau produse de îngrijire, apar de obicei vezicule la nivelul pielii lezate în profunzime. În anumite cazuri, poate creşte riscul apariţiei cancerului de piele“. Alimente obişnuite, ca ţelina, mărarul, feniculul, pot declanşa reacţii fotosensibile, în timp ce alimente care conţin betacaroten, cum e morcovul, protejează de efectele neplăcute ale soarelui.

Unele medicamente dau fotoalergie

Fotoalergia apare când substanţele reacţionează cu lumina solară, şi stimulează sistemul imun. Se declanşează în decursul câtorva zile de la expunere şi se manifestă sub forma unei erupţii însoţită de mâncărime.

Anumite medicamente anfifungice, antihistaminice, antibiotice (în cazul copiilor) pot conţine substanţe fotosensibilizante. Şi produsele cosmetice pot produce o reactivitate mai mare la soare. Este vorba despre acelea care conţin parfumuri, uleiuri sau creme cu extracte de portocală, lavandă, lime, verbină, mosc sau lemn de santal.

Şi ochii au nevoie de protecţie

Copiii ar trebui să poate ochelari de soare cu lentile speciale cu protecţie solară alese de părinţi din magazine de specialitate. Micuţii au cristalinul de o transparenţă crescută, iar razele UV le afectează retina, sporindu-le riscul de cataractă, la bătrâneţe. Culoarea sau forma ochelarilor contează mai puţin.

Mult mai importante sunt categoria filtrului şi prezenţa marcajului Comisiei Europene (CE) şi a inscripţiei UVA/UVB care indică faptul că blochează radiaţiilor solare. Materialul din care sunt confecţionate lentilele este indicat să fie policarbonatul, pentru a nu sparge cu uşurinţă.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Dana Popoiu, medic specialist dermatovenerologie, Clinica Dermestetica, Bucureşti

Efectele nocive ale expunerii la ultraviolete se clasifică în acute şi cronice. Cele acute, pe termen scurt, sunt apariţia eritemului sau a arsurii solare (UV B) şi bronzajul (UV A). Efectele cronice, pe termen lung, sunt considerabile, şi includ îmbătrânirea prematură a pielii, supresia sistemului imun, afectarea vederii şi apariţia cancerului cutanat.

Crema de protecţie se aplică peste tot, inclusiv pe nevi (aluniţe). Nu este necesară aplicarea unei creme special pentru aluniţe, ci trebuie aleasă încât să fie SPF 50+ cu spectru larg, adică să ofere şi protecţie UV A eficientă.