Aşa eviţi infecţiile după un piercing!

1 2 jpg jpeg

Moda piercingului

În antichitate, în Egipt, faraonii dar şi membrii famillilor regale purtau bijuterii în buric? Aceste obiecte vorbeau despre statutul lor de conducători supremi ai societăţii conduse de ei, iar dacă cineva fără rang era prins că şi-a făcut acest piercing era omorât.

De-a lungul anilor, oameni simpli au preluat acest obicei sub formă de accesoriu cu care să iasă în evidenţă faţă de restul populaţiei. În funcţie de dorinţă, piercingul este introdus în anumite zone ale corpului, şi anume: în nas, ureche, buze, limbă, sprâncene, buric, sfârc, ba chiar şi în zona organelor genitale.

Risc de infecţii

Treptat s-au inventat tot felul de tehnici mai puţin dureroase şi mai puţin pasibile de infectare a locului în care s-a efectuat procedura de a pune un piercing. Este obligatoriu ca piercingul să fie făcut doar de o persoană instruită care foloseşte numai articole sterile.

Afectează ţesuturile

În funcţie de locul în care vrei să îţi introduci piercingul, zona pielii sau a ţesuturilor subcutanate poate fi mai mult sau mai puţin sensibilă.

Unele regiuni ale corpului sunt mai predispuse la infecţii şi se cicatrizează mai greu, iar dacă operaţiunea nu s-a făcut cu mijloace igienice, ai putea să te trezeşti cu infecţii din cauza bacteriilor cu streptoci şi a microbilor. Dacă obiectele nu sunt sterilizate, te poţi infecta cu virusurile HIV, hepatita B şi/sau C.

De obicei, sistemul imunitar le combate, însă, dacă este slăbit, este posibil ca infecţia să se agraveze. Dacă te-ai infectat mergi la medic pentru a evita complicaţiile.

Sfat

Pentru a evita infecţiile, nu-ţi aplica singur piercingul! De asemenea, nu îţi îndepărta piercingul decât cu ajutorul unei persoane specializate!

Semne că te-ai infectat

Dacă observi o colorare a pielii de la galben până la maroniu sau dacă sângerezi şi simţi un miros neplăcut, este posibil să fi apărut o infecţie. Alte simptome sunt umflarea zonei, roşeaţa şi durerile. Dacă faci febră, ai frisoane, iar inflamaţia s-a extins, mergi de urgenţă la spital! Dacă infecţia ajunge în sânge, există riscul de septicemie.

Foloseşte gheaţa

Specialiştii spun că poţi opri inflamaţia şi astfel reduce şi durerea cu ajutorul gheţii pe care o pui în locul cu piercing. Atenţie, nu o folosi fără a întreba persoana specializată în piercinguri căci gheaţa poate produce leziuni celulare din cauza temperaturilor scăzute, relatează healthhype.com.

Info

Se estimează că arta piercingului datează de aproximativ 5.000 de ani. Pe timpuri, acest obicei de a introduce inele, belciuge în unele zone ale corpului simboliza avuţia purtătorului, dar şi calităţi precum curajul ori puterea. Datele istorice relevă că acum 4000 de ani, femeile indiene purtau bijuterii de aur în nas. Şi acum unele triburi din Africa şi America păstrează acest obicei de a purta piercing în ureche sau nas.