Aşa comunici cu un bolnav de Alzheimer

1 2 jpg jpeg

Sunt o mulţime de modificări pe care le suferă comunicarea cu un bolnav de Alzheimer. Este posibil să observi că, odată ce boala avansează, îi este tot mai greu să găsescă acele cuvinte potrivite pentru a spune ceea ce doreşte sau le inversează. Aceste lucru îl va face să devină neliniştit, va încerca să se exprime prin gesturi.

Obişnuieşte-te cu noul limbaj

Gesturile şi cuvintele inventate de persoana care suferă de Alzheimer o ajută pe aceasta să explice mai uşor ceea ce are nevoie. Încearcă să te familiarizezi cu ele, fără să o corectezi, altfel va deveni mai agitat. Dificultatea de a comunica nu este frustrantă numai pentru tine care încerci să-ţi dai seama cum o poţi ajuta, ci şi pentru persoana bolnavă care se simte neputincioasă în încercarea de a se face înţeleasă. Răbdarea ta îl calmează

Asigură-l pe bolnav că-l asculţi şi faci tot ce poţi să pricepi ceea ce-ţi spune. Va simţi acestea văzând cât de multă răbdare ai când discuţi cu el şi cât de atent îl priveşti. Lasă-l să termine ceea ce încearcă să-ţi comunice. Când nu găsesc cuvintele precise, încercă să ghiceşti din context la ce se referă şi spune-i. Dacă nu poţi ghici, propune-i să gesticuleze.

Răbdarea este importantă când vrei să comunici cu un bolnav de Alzheimer, dar şi receptivitatea ta la stările celui aflat în suferinţă. Dacă vei încerca să te pui în locul lui şi să înţelegi mai bine prin ce trece, chiar dacă nu eşti un om răbdător, vei reuşi să vorbeşti rar, să foloseşti propoziţii scurte, să repeţi ceea ce vrei să-i comunici. Toate acestea îl vor ajuta să înţeleagă mai uşor ceea ce îi comunici şi veţi scăpa de confuzii şi frustrări.

Faceţi zilnic aceleaşi lucruri la aproximativ aceeaşi oră! Este un obicei care ajută multe persoane cu Alzheimer, mai ales dacă fiecare lucru pe care îl faceţi zi de zi este scris pe o listă pe care o puneţi în locuinţă, într-un loc la vedere. Uneori, se întâmplă ca bolnavul să fie mai receptiv la mesajele scrise.