Pentru cadourile de Paşte, te tentează să cumperi cosmetice sau produse de machiaj pentru cei dragi? Află cum să le alegi şi cum să le citeşti etichetele!

Ştiai că, prin aplicarea zilnică a mai multor produse de machiaj, pielea ajunge să absoarbă într-un an aproximativ 2 kg de substanţe chimice? Folosirea unora care au termenul de valabilitate depăşit sporeşte efectele negative asupra pielii.

La ce substanţe să fii atent

Unele dintre ingredientele din produsele de îngrijire din comerţ pot creşte sensibilitatea pielii şi o pot îmbătrâni înainte de vreme. Cosmeticele, săpunurile, pasta de dinţi conţin glicerină, iar acidul steric intră în compoziţia fixativelor, deodorantelor şi cremelor. Coloranţii sunt aproape nelipsiţi şi mulţi dintre ei produc iritaţii. Uleiul mineral poate părea natural, însă este un derivat al ţiţeiului care îmbătrâneşte pielea.

Parfumul este o altă componentă a deodorantelor, şampoanelor, cremelor pentru corp şi pentru îngrijirea tenului, care se găseşte pe etichete. Poate ascunde un număr mare de componente sintetice, fie toxice, fie cauzatoare de cancer care pot afecta sistemul nervos central. Dacă numai un singur compus chimic este dăunător, atunci mai multe la un loc, folosite vreme îndelungată, nu aduc nimic bun sănătăţii tale.

Verifică termenul de valabilitate!

Dintre produsele de machiaj, rimelul are valabilitatea cea mai scurtă, 3 luni. Cosmeticele naturale şi cremele hidratante de zi, de noapte rezistă până la 6 luni de la deschidere. Pudra, fardurile, rujul, glossul şi creioanele pentru ochi pot fi folosite un an, iar fondul de ten între 3 şi 6 luni.

Care este soluţia?

Una dintre variante este renunţarea la cosmeticele care conţin prea multe ingrediente sintetice şi înlocuirea cu unele naturale, pe bază de extracte din plante, uleiuri eterice sau din plante, miere, unt de cacao. Curăţă pielea, o hidratează şi regenerează. La fel de benefică este evitarea aplicării în exces a unui produs.

Atenţie!

Sensibile la variaţiile de temperatură, cosmeticele trebuie ţinute în locuri uscate şi răcoroase, altfel termenele de valabilitate se pot reduce.

Păstrează ambalajele produselor, pe care sunt trecute termenele de valabilitate, sau notează pe produse datele până la care pot fi folosite!