Artrita şi osteocondroza - ce sunt, care sunt motivele pentru care apar şi cum le putem trata

1 2 jpg jpeg

Cum se manifestă ele? Ce sunt mai exact? Care sunt tratamentele la care putem apela?

Sunt întrebări la care voi încerca să ofer un răspuns cât mai complet pe parcursul acestui articol, aşa că ai toate motivele să îl citeşti cu atenţie până la sfârşit.

Cu toţii ştim cât de enervante sunt durerile de spate şi cele ale articulaţiilor, putând în unele cazuri chiar să ne blocheze complet activitatea, însă din păcate sunt foarte puţini cei care şi acţionează în această privinţa, mergând la un control sau măcar apelând la nişte tratamente naturiste (asta în condiţiile în care ştiu de ce suferă).

În cel din urmă caz, cel al tratamentelor naturiste, îţi pot da că exemplu anumite creme, precum este HondroCream (despre care poţi să citeşti pe diverse site-uri informaţii despre pret, pareri si forum), dar la fel de bune exemple sunt şi soluţiile create acasă, precum este folosirea uleiului de măsline, a busuiocului ori a urzicilor. Mai multe detalii legate de acestea în subcapitolul dedicat din articol.

Ce este artrita?

Putem defini artrită că fiind acea inflamaţie care se manifestă la nivelul articulatiei, această reprezentând mai exact o deterioare a osului unei articulaţii, deterioare care apare (în cazul osteoartritei – care este o formă de manifestare a artritei) atunci când cartilajul de la nivelul suprafeţelor articulare este atât de afectat încât oasele ajung să se frece unele de altele provocând apariţia durerii, precum şi apariţia de leziuni la nivelul acestora.

O altă formă de manifestare este reprezentată de artrita reumatoidă, iar această, spre deosebire de osteoartrită, afectează în special părţile moi ale articulatiei (aşadar apare cel mai frecvent la nivelul soldurilor, încheieturilor, genunchilor ori a degetelor). În ambele cazuri simptomele sunt oarecum aceleaşi, existând totuşi anumite lucruri care le caracterizează

Care sunt simptomele artritei?

Cred că este destul de evident faptul că unul dintre principalele simptome ale acestei afecţiuni este durerea articulară, cu precizarea că în cazul artritei reumatoide printre simptome frecvente se mai numără oboseală, anchiloza (adică o limitare a posibilităţii de mişcare – limitare care apare în cazul articulatiei cu probleme), precum şi scăderea în greutate, alături de stări febrile.

În general, durerile articulare specifice artritei apar noaptea, în timpul somnului, fiind foarte probabil că acestea să te trezească şi să îţi afecteze în acest fel somnul, rezultând o oboseală pe care o vei resimţi pe parcursul întregii zile.

De asemenea, poate să apară şi febra, iar în zonele afectate de această afecţiune o să poţi observă umflături, precum şi o schimbare a culorii pielii, care poate să capete o tentă rozalie sau roşiatică.

Cu toate că din articol poate rezultă că este cât se poate de evident cum îţi poţi da seama dacă suferi sau nu de artrită, adevărul este că diagnosticul îl va putea pune doar doctorul, după un consult mai amănunţit (poate constă în examinare clinică, analize, anamneză şi aşa mai departe).

La ce tratamente putem apela?

Tratamentul poate constă, aşa cum am mai precizat pe la începutul acestui articol, în utilizare de diferite creme, pastile ori folosirea anumitor ceaiuri sau ingrediente pe care le putem găsi în propria bucătărie.

Avem foarte multe lucruri la îndemână (dacă te interesează subiectul soluţii pentru sănătate poţi sa vezi aici şi alte subiecte foarte interesante), iar un prim exemplu pe care ţi-l pot da este consumul de ulei de măsline, care ajută nu doar la tratare, ci şi în prevenirea apariţiei artritei (acest lucru se datorează proprietăţilor sale, care sunt date de prezenţa de antioxidanţi şi Omega-3).

Ceaiul de urzici este şi el foarte bun în tratarea acestei afecţiuni, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul busuiocului, cel din urmă putând fi folosit în foarte multe preparate, dar în special atunci când preparam salate ori diferite tipuri de paşte.

Ce este osteocondroza?

Osteocondroza este cea de-a două afecţiune des întâlnită în rândul populaţiei, iar această este o boală cronică, care afectează atât vertebrele, cât şi discurile intervertebrale. Ea duce la deterioararea discului moale intervertebral, iar pe măsură ce boală avansează vor începe să apară fisuri care pot duce, în final, la iritarea măduvei spinării.

Atunci când vorbim de osteocondroză, trebuie să avem în vedere faptul că ea se poate manifesta la nivelul gâtului, situaţie în care vorbim de spondiloză cervicală, respectiv la nivelul taliei, în acest caz fiind cunoscută sub denumirea de osteocondroză toracică sau lombară.

Care sunt simptomele si tratamentele la care putem apela?

În ceea ce priveşte simptomele, acestea depind şi de care tip de osteocondroză discutăm. De exemplu, în cazul celei cervicale, printre simptome se pot numără şi durerile acute de cap, asta pe lângă durerile de la nivelul gâtului şi a coloanei vertebrale, care se pot întinde chiar şi spre alte părţi ale corpului nostru.

De cealalată parte, în cazul osteocondrozei lombare, durerile se manifestă în special în zona spatelui, în talie, iar pe lângă dureri mai pot să apară şi limitări ale mişcării.

Din păcate la capitolul tratament le avem la dispoziţie doar pe cele de amelioarare a durerii, deoarece osteocondroza nu se poate vindeca (cel puţin nu complet).

Acesta este şi motivul pentru care este recomandat să facem foarte multă mişcare, să ne schimbăm cât mai des poziţia atunci cand lucrăm foarte mult la birou, precum şi să luăm pauze mai dese în care să ne ridicăm de pe scaun şi să ne plimbăm puţin prin încăpere. De ajutor poate fi şi fizioterapie, alături de masaj, precum şi unele creme la care putem apela pentru a mai atenua senzaţia de durere.

Articol sponsorizat