Arteriografia „vede“ arterele

1 2 jpg jpeg

Arteriografia este utilă pentru depistarea unei îngustări arteriale, a unui anevrism sau pentru a afla sursa unei sângerări digestive. Cu ajutorul ei mai pot fi identificate eventuale malformaţii ale vaselor, leziuni traumatice. Mai poate indica locul în care circulaţia sângelui este întreruptă sau diminuată din cauza trombozei arteriale sau venoase.

Analiza nu este dureroasă

Procedura constă în injectarea într-o arteră a unei substanţe de constrast pe bază de iod, care va străbate venele şi arterele. Analiza nu produce durere, deoarece se realizează sub anestezie locală şi durează între 10 minute şi 2 ore, în funcţie de complexitatea ei.

Pacientul nu are voie să mănânce nimic în dimineaţa respectivă şi trebuie să-şi informeze medicul de bolile de care suferă, tratamentul medicamentos pe care-l urmează şi dacă are alergii, în special faţă de substanţa de contrast iodată. Arteriografia necesită o spitalizare de 24- 48 de ore, în care pacientul este ţinut sub observaţie, pentru a depista eventuale dificultăţi de coagularea a sângelui.

Există 2 tipuri de arteriografii: cea globală, care implică injectarea substanţei de contrast într-un trunchi arterial, şi cea selectivă, când substanţa este injectată într-o singură arteră, cum este cea renală.

Poate avea efecte secundare minore

Efectele secundare pot fi alergice sau traumatice. În cazul alergiilor, acestea pot fi la iod, iar printre simptome se numără greţurile, stările de vomă, erupţiile cutanate sau scăderea tensiunii arteriale. Principalul risc al efectelor secundare traumatice îl reprezintă hemoragia locală, acesta fiind şi motivul pentru care pacientul este ţinut sub observaţie cel puţin 24 de ore.

Info: Preţul arteriografiei porneşte de la 800 de lei şi poate include şi consultul de specialitate.