Arţarul energizează organismul

1 2 jpg jpeg

Siropul de arţar

Se obţine din coaja copacilor de arţar, în care se fac secţiuni, de unde curge liber seva. Aceasta se fierbe până la eliminarea conţinutului de apă în totalitate, devenind maronie şi dulce. O lingură cu sirop natural de arţar asigură 22% din necesarul zilnic de mangan al organismului şi 5% din necesarul de zinc. Pe lângă acestea, are un conţinut important de calciu, potasiu şi fier. Zincul din compoziţia siropului de arţar acţionează ca un puternic antioxidant, întărind sistemul imunitar.

Carenţa de zinc poate compromite numărul de celule albe din sânge şi răspunsul imunitar. Totodată, manganul este un mineral important în producerea de energie pentru organism, favorizând funcţiile hepatice şi renale şi ajutând la fixarea calciului şi a celorlalte vitamine.

Studiile arată că persoanele care au carenţe de mangan au un nivel scăzut de colesterol bun. De asemenea, siropul de arţar este plin de fenoli care ajută la menţinerea valorilor normale ale glicemiei. Ştiai că... ...siropul de arţar este benefic şi în problemele digestive? Acesta diminuează balonarea şi gazele intestinale. ...este nevoie de aproximativ 40 de litri de sevă pentru a obţine 1 litru de sirop?

Frunzele de arţar, tratament pentru reumatism

Se fierbe la foc mic o mână de frunze de arţar într-un litru de vin, timp de 30 de minute. Se strecoară amestecul, se pune într-o sticlă şi se completează cu vin până la 1 litru. Se consumă o lingură, de 3 ori pe zi, acest tratament fiind bun pentru bolile reumatice. Extern, frunzele pot fi folosite sub formă de cataplasme, strivite şi aplicate direct pe locul dureros.

Citeşte şi: Siropul de arţar, alternativă pentru zahăr

Ceaiul, util în boli respiratorii

Şi ceaiul de arţar este un bun energizant pentru organism. Se dă în clocot 1 linguriţă de frunze de arţar la 250 ml apă clocotită şi se lasă 45 de minute la infuzat. Se beau câte 50 ml cu 20 de minute înainte de masă, de maxim 3 ori pe zi. Este eficient şi în tratare bolilor acute şi cronice ale aparatului respirator, afecţiunilor renale şi a herpesului.

Suc pentru detoxificarea organismului

După o perioadă de excese alimentare, se recomandă o cură de detoxificare a organismului, pentru a menţine sănătatea sistemului digestiv. Poţi încerca un suc din 2 linguri zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, 2 linguri sirop de arţar, un vârf de linguriţă de piper roşu şi un pahar de apă caldă plată.

Amestecă bine ingredientele şi bea 2-3 astfel de limonade zilnic. Cura poate să dureze între 10 şi 30 de zile, perioadă în care se consumă mai mult hrană lichidă. Se vor evita alcoolul, cafeaua, mierea şi băuturile carbogazoase.

Alungă stresul şi depresia

La 1 litru de apă se adaugă câte 1 linguriţă de frunze de arţar, talpa-gâştii, roiniţă şi sunătoare. Se fierbe amestecul şi se infuzează, acoperit, până la răcire. Ceaiul se consumă în timpul zilei, între mese. Se urmează cure scurte de până la 5-7 zile, în fiecare lună.

De ajutor în pierderea în greutate

Siropul de arţar este util şi în curele de slăbire. Are un conţinut scăzut de calorii şi un indice glicemic scăzut. Prepară o limonadă din zeama de la 2 lămâi, 2 linguriţe sirop de arţar şi 1 linguriţă de piper roşu la 1 litru de apă. Agită bine şi bea 2-3 pahare din acest amestec zilnic.

Siropul de arţar conţine de 15 ori mai mult calciu decât mierea.

Adjuvant în stomatită şi gingivită

Fierbe 2 linguri de frunze de arţar uscate, mărunţite, în 350 ml de apă. După primul clocot, mai ţine pe foc încă 5 minute, apoi lasă la infuzat, până la răcire. Se face gargară cu acest amestec de 2-3 ori pe zi.

Bun pentru bolile de ficat

Se macină 1 lingură de seminţe de mărar şi de chimen şi se amestecă cu 1 linguriţă de ovăz nedecorticat şi 2 linguri flori şi frunze de coada şoricelului. Se pun plantele la fiert în 750 ml apă.

După primul clocot, se mai ţin pe foc 5 minute, apoi se adaugă 2 linguri de frunze de arţar tocate mărunt. Se lasă la infuzat, acoperit, până la răcire. Se filtrează şi se bea ceaiul în 4-5 reprize, între mese, în cure de 14-21 de zile. Licoarea ajută la normalizarea funcţiilor ficatului.