Deşi chimenul este cunoscut încă din antichitate ca fiind un condiment pentru brânzeturi, preparate din carne, are şi o întrebuinţare medicinală. Astfel că printre principalele beneficii pe care le oferă chimenul se regăseşte îmbunătăţirea sistemului digestiv şi întărirea sistemului imunitar.

Seminţele de chimen sunt bogate în fier, glucide, rezine, tanoizi, minerale, fitosteroli. Fiind totodată şi un condiment aromatic, este presărat peste produsele de panificaţie, brânzeturi.

Combinat cu mâncărurile grase, chimenul favorizează producerea fluidelor digestive, uşurând astfel digestia. Este folosit cu succes la prepararea anumitor feluri de lichior.

Remediu pentru colonul iritabil

Potrivit studiilor efectuate în privinţa acţiunii chimenului asupra organismului, este indicat uzul ceaiului de seminţe de chimen dacă ai colon iritabil, colită sau halenă (miros neplăcut al respiraţiei). Are, de asemenea, calităţi anti cancerigene. Eficient şi împotriva răcelilor, este indicat şi în caz de astm bronşic sau dureri de cap.

Află cum poţi să tratezi arsurile la stomac cu ceai de chimen AICI

Bun digestiv, chimenul calmează colicii

În cazul în care nu ai poftă de mâncare sau bebeluşul tău are colici, ceaiul de chimen este un tratament pe măsură. Efectele sale antiinflamatoare intestinale puternice, ajută la echiliberarea florei intestinale, stimulează producerea sucului gastric, calmează şi relaxează intestinele

Mai mult decât atât, dacă ai probleme cu colesterolul, bea 1 litru de ceai de chimen în fiecare zi, timp de 4 săptămâni şi astfel va scădea şi nivelul de colesterol din sânge.

Are efect antispastic care combate balonarea, dar şi efect de stimulare a enzimelor pancreatice, care ajută la asimilarea alimentelor ingerate.

În plus, ajută la reglarea ritmului cardiac, elimină viermii intestinali şi facilitează absorţia fierului în organism, stimulând secreţia lactaţiei prin conţinutul de fitoestrogeni. Îmbunătăţeşte calitatea laptelui matern şi calmează inflamaţiile sânilor în timpul alăptării.

Citeşte şi: Aşa combaţi rapid digestia leneşă

E aliat în curele de slăbire

Dacă nu te-ai convins de proprietăţile incredibile ale semninţelor de chimen, află că acest ceai are proprietatea de a intensifica arderile grăsimilor din corp cu până la 25%, fapt care îl recomandă mai ales dacă vrei să scapi de un surplus de kilograme.

Alungă astenia şi lipsa de concentrare folosind tinctura de chimen, care, datorită uleiului volatil obţinut, are efect tonic şi favorizează atât circulaţia cerebrală, cât şi reinstalarea optimismului.

Atenţie!

Această plantă, consumată în cantităţi mari, devine toxică şi poate cauza neplăceri digestive! Este contraindicată femeilor însărcinate sau persoanelor care suferă de epilepsie.

Unguentul pe bază de chimen, secretul tenului frumos

Poţi să foloseşti acest tip de unguent pentru a ameliora aspectul pielii, deoarece te ajută să elimini semnele de oboseală şi hidratează intens pielea.