Ardeiul iute te ţine departe de Alzheimer

1 2 jpg jpeg

Îţi menţine inima sănătoasă

Antioxidanţii sunt „zestrea“ ce mai de preţ a ardeilor iuţi. Pe măsură ce se coc, concentraţia acestor compuşi creşte. Activitatea antioxidantă cea mai puternică o deţine luteolina, urmată de capsaicină şi quercitină. Luteolina şi quercitina sunt flavonoizi care fac parte din vasta familie a antioxidanţilor. Au efect protector împotriva maladiilor cardiovasculare şi cancerului.

Este antireumatic

Şi astăzi, capsaicina intră în componenţa unguentelor antireumatice şi antidurere. Creme pe bază de capsaicină sunt folosite pe scară largă contra poliartritei reumatoide, fibrolamgiei, nevralgiilor. Plasturi cu capsaicină se folosesc contra durerilor de spate sau durerilor reumatice.

E bine să-l ai în casă în caz de diaree sau balonare

De mii de ani, ardeiul iute este folosit pentru remedierea problemelor digestive, inclusiv balonare, dureri de burtă, diaree şi crampe. Mai este folosit pentru fluidizarea circulaţiei sangvine şi pentru scăderea colesterolului „rău”. În vechime, mai era folosit contra durerilor de dinţi, alcoolismului, malariei şi febrei.

Te ajută în lupta cu kilogramele în plus

Capsaicina e responsabilă de gustul picant al ardeiului. Prezenţa ei în organism determină o creştere a metabolismului bazal, dă senzaţia de saţietate, scăzând astfel nevoia de a mânca, ceea ce poate fi de folos persoanelor care vor să slăbească. Studii recente arată că substanţa respectivă poate preveni apariţia cancerului.

Previne Alzheimer

Anumite varietăţi de ardei sunt o sursă bună de alfa-tocofenol, un compus cu rol antioxidant care joacă un rol asemănător vitaminei E.

Circa 100 g de ardei iute conţină în jur de 7 mg de alfa-tocofelon – spre comparaţie, nuca, cea mai bună sursă de alfa-tocofenol, conţine 15 mg la 100 g. Studiile arată că respectivul compus joacă rol în prevenţia anumitor tipuri de cancer, al maladiilor cardiovasculare şi a bolii Alzheimer.

Prea iute? Ia o gură de lapte sau puţină brânză!

Îţi e binecunoscut efectul pe care-l produce ardeiul roşu, odată ce muşti din el: senzaţia de căldură intensă, de „iuţeală”, te fac să te precipiţi spre primul pahar cu apă... Degeaba! Apa nu „stinge“ ardeiul.

Capscaicina, responsabilă de gustul picant, nu este solubilă în acest lichid, ci doar în substaţele grase. Deci, e mai eficient să iei o gură de lapte sau să mănânci o bucăţică de brânză.