Introdus în alimentaţie, ardeiul iute este cunoscut ca fiind un adevărat ,,încălzitor”. Mai nou, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cincinnati (SUA) au descoperit că sprayul nazal, care conţine un derivat obţinut din ardeiul iute, poate ameliora inflamaţiile sinusurilor.

În cadrul studiului, cercetărorii au comparat sprayul nazal cu unele placebo, aplicându-le pe 44 de voluntari care sufereau de dureri ale sinusurilor, dar şi de senzaţia de nas înfundat.

,,După analizarea rezultatelor studiului am ajuns la concluzia că sprayul nazal care are în conţinut ardei iute este un tratament foarte bun pentru problemele rinitei non-alergice”, a afirmat Jonathan Bernstein, medic în cadrul Universităţii din Cincinnati.

Ardeiul conţine capsaicină, ingredient activ folosit la unele medicamente pentru calmarea durerilor. Rinita non-alergică este un sindrom ce apare ca urmare a inflamării mucoasei nazale.

Boala afectează 5-10% din populaţia mondială, aproape jumătate dintre pacienţi prezentându-se la medic pentru ameliorarea simptomelor şi tratarea cauzei.