Persoanele care obişnuiesc să consume frecvent alimente care conţin capsaicină, compus care se găseşte în ardeiul iute, sunt mai protejaţi de bolile hepatice, susţin oamenii de ştiinţă.

Mai exact, substanţa aduce beneficii sănătăţii hepatice, reducând numărul celulelor care favorizează apariţia afecţiunilor ficatului, printre care fibroza hepatică.

Capsaicină acţionează direct asupra celulelor hepatice stelate, cele care duc la deteriorarea acestui organ. În cadrul cercetării, cobaii au fost împărţiţi în două grupuri: primii au primit pudră de ardeiu iute, în timp ce la ceilalţi a fost adăugat în mâncare compusul capsaicină.

După ce au analizat rezultatele obţinute, cercetătorii au ajuns la concluzia că ţesutul hepatic s-a îmbunătăţit în cazul ambelor grupuri, însă beneficiile erau mai vizbile la cobaii care au primit direct capasicină.

,,Am observat care sunt efectele benefice ale capsaicinei, substanţa care dă gustul picant ardeiului iute. Urmează să studiem efectele ei în studii mai ample, tocmai pentru a putea folosi compusul la dezvoltarea de noi tratamente”, au afirmat cercetătorii care s-au ocupat de studiu.

Rezulatele obţinute au fost prezentate în cadrul ,,International Liver Congress 2015” din Austria.