Aproximativ 30.000 de persoane suferă de autism

1 2 jpg jpeg

Reprezentantul Asociaţiei Copiilor cu Dizabilităţi, Adela Burcea, a precizat că există foarte multe cazuri, diagnosticate la vârste mult mai mari.

nu se poate vindeca, dar printr-o intervenţie timpurie intensivă, care vizează îmbunătăţirea sau dezvoltarea abilităţilor de comunicare, combaterea izolării sociale, până la 47 la sută dintre copiii cu autism pot avea o viaţă independentă.

Slaba informare, numărul relativ mic al specialiştilor care să stabilească un diagnostic precis la o vârstă cât mai fragedă, prejudecăţile, lipsa de fonduri - toate duc la întârzierea diagnosticării, respectiv la întârzierea intervenţiei terapeutice. Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp”, a afirmat Adela Burcea.

Preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului UE din primul semestru al anului 2019, Titus Corlăţean, a subliniat că una dintre necesităţile pentru care pledează cei direct implicaţi - părinţi, aparţinători şi organizaţii neguvernamentale - este realizarea unui plan naţional pentru sprijinirea persoanelor care sunt afectate de tulburări din spectrul autist, scrie Agerpres.

„La nivelul UE a fost adoptată încă din 1996 o Cartă europeană a drepturilor persoanelor cu autism. Evident că România nu este în afara acestei dezbateri şi realităţile de la noi spun că sunt numeroase cazuri semnalate şi numeroase cazuri care nu sunt în evidenţele oficiale, ceea ce trebuie să preocupe autorităţile”, a declarat Titus Corlăţean.

Astfel, potrivitacestuia, unul dintre obiectivele pentru care pledează cei direct implicaţi - şi părinţii, şi aparţinătorii, şi organizaţiile neguvernamentale - este realizarea unui plan naţional pentru sprijinirea persoanelor care sunt afectate de tulburări din spectrul autist.

„Este nevoie de un efort al statului, un efort integrat, care ţine şi de lucrurile legate de terapii, de resursele alocate, de măsurile concrete, poate şi aspectele de ordin legislative”, a mai precizat Corlăţean.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat 2 aprilie ca Zi Internaţională de Conştientizare a Autismului.