Peste 1,7 milioane de români suferă diabet, iar alte trei milioane de persoane au prediabet şi pot dezvolta boala în următorii zece ani dacă nu iau măsuri. Cele mai multe probleme se întâlnesc în sudul ţării, potrivit datelor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Numărul de cazuri de diabet raportate la o sută de locuitori, este de 11,6% , ceea ce situează ţara noastră pe locul II în Europa, după Turcia, care are o prevalenţă de 14,85%.

Acestea sunt concluziile Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), citat de Mediafax.

Cercetarea a arătat că 1.752.000 de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmând să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-şi proteja sănătatea.

În zona de sud a ţării prevalenţa diabetului zaharat este de 13,39 %, urmată de regiunile din nord-est, cu 12,38 %, de cele din sud-vest cu 12,1 % şi sud-est cu 10,44%. La polul opus se află Ardealul, cu o prevalenţă de 9,99% şi Banatul, cu 8,2 %.

Potrivit datelor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, la nivel global se depistează un nou caz de diabet la fiecare 3 secunde, iar la fiecare 6 secunde un om moare din cauza acestei boli.

Numai în anul 2013 pe Glob au murit 5,1 milioane de persoane din cauza diabetului zaharat.