Apneea la copii - ce trebuie sa stii

1 apneea la copii jpg jpeg

Apneea la copii este o tulburare de respiratie in timpul somnului, care se manifesta prin simptome precum sforaitul pana la sindromul de apnee in somn.

In timpul apneei, respiratia copilului este blocata partial sau complet in mod repetat in timpul somnului. Tulburarea apare din cauza ingustarii sau blocarii cailor aeriene superioare in timpul somnului.

Exista cateva diferente majore intre apneea de somn obstructiva la copii si apneea de somn la adulti. In timp ce adultii care sufera de apnee sunt somnolenti in timpul zilei, copiii risca sa aiba probleme de comportament, de vorbire sau de atentie. 

Cauza principala care sta la baza apneei la adulti este adesea obezitatea, in timp ce la copii, tulburarea apare din cauza maririi adenoidelor (polipilor) si a amigdalelor.

Diagnosticul si tratamentul precoce sunt importante pentru prevenirea complicatiilor care pot afecta cresterea, dezvoltarea cognitiva si comportamentul copiilor.

 

Cum se manifesta apneea la copii

Un copil are apnee daca se confrunta in timpul somnului cu:

  • Sforait;
  • Pauze in respiratie;
  • Somn nelinistit;
  • Tuse sau sufocare;
  • Respiratie pe gura; 
  • Cosmaruri. 

Sugarii si copiii mici cu apnee in somn obstructiva nu sforaie intotdeauna. S-ar putea sa se confrunte doar cu somn nelinistit. 

In timpul zilei, copiii cu

in somn ar putea sa aiba dificultati de atentie, sa se confrunte cu probleme de invatare sau de comportament ori sa fie hiperactivi.

Cauzele apneei in somn la copii

Obezitatea este un factor comun care sta la baza apneei obstructive de somn la adulti. Dar la copii, apnee in somn obstructiva apare din cauza amigdalelor si polipilor mariti. Cu toate acestea, obezitatea joaca un rol important si in randul copiilor. Alti factori care contribuie la aparitia apneei pot fi tulburarile neuromusculare, sindromul Down, anomalii ale craniului sau ale fetei. 

Cum se diagnosticheaza apneea la copii

Pentru a pune acest diagnostic, medicul va examina simptomele copilului si va efectua un examen fizic. Acesta poate recomanda si efectua cateva teste, printre care:

Ce tratament este indicat

In prima faza, medicul recomanda un tratament medicamentos. Corticosteroizi nazali pot usura simptomele apneei de somn la unii copii care sufera de apnee de somn obstructiva usoara. Daca situatia nu se imbunatateste, se indica indepartarea amigdalelor si a adenoidelor sau a polipilor. O alta varianta de tratament este utilizarea unui dispozitiv care mentine presiunea pozitiva continua in caile aeriene. Pentru stabilirea diagnosticului, copilul trebuie investigat de medicul specialist. 

Citeste si:

e