Aplicaţii utile pentru femei şi gravide

2 jpg jpeg

Cursuri pentru medici Peste 100 medici de familie judeţele Vâlcea, Dolj şi Vaslui au participat recent la lansarea în cadrul proiectului „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” a cursurilor de e-learning dezvoltate pe platforma EDU-CNSMF. Cele trei cursuri sunt acreditate de Colegiul Medicilor şi vizează aspecte actuale şi bune practici în îngrijirea gravidei de medicii de familie. Cele 3 cursuri au ca teme diagnosticul de sarcină şi monitorizarea gravidelor cu risc scăzut, în cabinetul de medicina familiei, educaţia gravidei cu risc scăzut, sarcina cu risc crescut în practica medicului de familie. Un al patrulea curs este destinat instruirii la distanţă a asistenţilor medicali. „Dezvoltarea acestor cursuri interactive, la distanţă, pe platforma de e-learning a Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei (CNSMF), în colaborare cu echipa proiectului Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame, este deosebit de importantă pentru că sprijină dezvoltarea profesioniştilor din asistenţa primară într-o direcţie problematică pentru RomâniaAnchor-sănătatea gravidei”, a declarat Dr. Cristina Isar, CNSMF. 2 noi aplicaţii de telefonie mobilă pentru mămici Împreună cu cele 4 cursuri pentru medici şi asistenţi, s-au lansat şi aplicaţiile de telefonie mobilă pentru asistenţa gravidei şi pentru calendarul menstrual. „Aplicaţiile de telefonie mobilă clasică sunt soluţii simple, eficiente de tip sms alert care informează femeile vulnerabile în privinţa calendarului de accesare a serviciilor medicale, gratuit, în perioada sarcinii. Aplicaţia „Calendarul ovulatiei„(www.calendarovulatiesms.ro) este o metodă necesară, simplă şi utilă de identificare a perioadelor fertile la femei, în scopul prevenirii sarcinilor nedorite şi avorturilor ”, a afirmat Dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, managerul proiectului.

Citeşte şi: Analize de sânge necesare gravidei

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore, ceea ce indică atât lipsa educaţiei pentru sănătate, cât şi accesarea redusă a serviciilor de planning familial.

Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, implementat în Romania de World Vision, se derulează pe o perioadă de 3 ani în judeţele Vâlcea, Dolj şi Vaslui. Se adresează unui număr de 15.000 de femei cu vârsta între 15 şi 40 de ani, din 30 de comunităţi rurale.

„Nicio mama nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care dezvoltă un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite şi prin susţinerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale si maternale.

Mai multe detalii despre proiect, precum şi informaţii privind drepturile gravidei, despre sarcină şi spaţierea optimă a sarcinilor găseşti la adresa

!