Apendicitia: cum îţi poţi scădea riscul?

2 2 jpg jpeg

Apendicita (inflamarea apendicelui) este mai frecventă în rândul tinerilor între 15 şi 30 de ani şi mai des întâlnită în cazul bărbaţilor. Cum îţi poţi scădea riscul?

Apendicita este o urgenţă medicală. Un apendice inflamat trebuie îndepărtat prin intervenţie chirurgicală, deoarece, dacă se rupe, declanşează o infecţie în abdomen (peritonita). Statisticile arată că apendicita este principalul motiv pentru care copiii au parte de intervenţii chirurgicale în zona abdominală. Nu se ştie exact ce se poate face pentru a ne feri apendicele de inflamaţie, dar există câteva îndrumări care ar putea fi de folos pentru evitarea apendicitei.

Fructele şi legumele scad riscul de apendicită

O metodă prin care inflamţia apendicelui ar putea fi eludată este combaterea constipaţiei, deoarece această problemă împiedică eliminarea adecvată a deşeurilor din colon (apendicele e situat la intersecţia dintre instestinul subţire şi colon). Fructele şi legumele sunt pline de fibre care mătură colonul, eliminând reziduurile. Caută fructe şi legume crescute cât mai natural, în piaţă sau la fermieri  în care ai încredere, şi consumă-le pe cât posibil proaspete. Un rol important par să-l aibă în special alimentele care conţin vitamina C, precum ardeiul gras roşu, pătrunjel, ardei iuţi, broccoli, citricele, kiwi, căpşunile şi măceşele.

Mişcarea şi apa micşorează şi ele riscul de apendicită

Dacă fibrele ajută la curăţarea colonului, apa are un rol esenţial, deoarece susţine acţiunea acestora în eliminarea resturilor din intestinul gros. Aşa că nu e suficient să consumi fibre, e nevoie să bei şi o cantitate suficientă de apă (aproximativ 2 litri pe zi) pentru a-ţi ţine colonul sănătos şi a-ţi scădea riscul de apendicită. Exerciţiile fizice regulate ajută şi ele la micşorarea riscului de apendicită, prin faptul că încurajează mişcarea deşeurilor prin tractul gastrointestinal. Nu doar că e posibil să eviţi apendicita cu ajutorul lor, dar vei  ţine la distanţă şi obezitatea, diabetul şi bolile de inimă.

Pune stresul pe fugă!

Apendicita este o formă de infecţie, deci, pentru a evita o întâlnire cu ea, e bine să te preocupi de păstrarea unui sistem imunitar puternic. Pe lângă o alimentaţie dezechilibrată, lipsa de mişcare şi anumite afecţiuni care pot scădea temporar sistemul imunitar, acesta este influenţat major de stres. Deşi poate te gândeşti că n-o să scapi niciodată de stres, pentru că nimeni nu e ocolit de probleme personale sau profesionale, minimul pe care îl poţi face e să îţi acorzi 15 minute pe zi în care să te odihneşti şi să te relaxezi. Stai cu ochii închişi într-un fotoliu şi derulează în minte o amintire frumoasă, citeşte câteva pagini dintr-o carte, fă câteva mişcări de yoga sau, pur şi simplu, de dezmorţire a muşchilor şi a articulaţiilor sau roagă-ţi un membru al familiei să-ţi facă un masaj de relaxare.

Citeşte mai multe despre apendicită:

Simptomele apendicitei: la ce e bine să fii atent

Cauzele apendicitei