Apă de la robinet sau îmbuteliată - care este o alegere mai bună?

1 apa jpg jpeg

Unii dintre noi ne întrebăm ce apă să alegem. Cea îmbuteliată este o alegere potrivită în multe situaţii, dar şi cea de la robinet este recomandată, mai ales dacă alegem să o filtrăm.

Când suntem afară şi ne este sete, o apă îmbuteliată este alegerea firească pentru a ne hidrata. Şi apa de la robinet este indicată, întrucât este atent controlată. Totuşi, pentru că ţevile învechite pot pune probleme în ceea ce priveşte conţinutul ei (precum rugina), iar mirosul de clor o poate face respingătoare, o soluţie ar fi fitrarea ei.

„Deşi multă vreme s-a considerat că apa plată, îmbuteliată, este mai sigură şi mai sănătoasă decât cea de la robinet, în ultima perioadă, studiile au arătat că lucrurile nu stau deloc astfel. În afară de faptul că este mult mai scumpă, apa îmbuteliată prezintă şi un risc mai mare de a fi contaminată decât cea de la robinet. Evident, însă, că nici aceasta din urmă nu este o apă pură şi lipsită de riscuri, dar reprezintă totuşi cea mai bună opţiune cu condiţia de a se folosi un filtru de bună calitate. Vă încurajez să vă achizitionaţi un aparat pentru filtrarea apei astfel încât să aveţi acasă, în orice moment, apă filtrată, bună pentru consum, fără grija că aţi uitat să o cumpăraţi în drum“, afirmă Maria Martac, biolog, consultant în nutriţie.

Ţine cont şi de reziduul sec şi de nivelul de nitraţi

Dacă ai, de exemplu, probleme renale, urmăreşte nivelul de reziduu sec de pe eticheta apei îmbuteliate. Acesta reprezintă cantitatea totală de săruri minerale (sodiu, magneziu, potasiu, calciu) care rămân după fierberea apei la 180 ºC. Cu cât reziduul sec este mai mare, cu atât o apă e mai bogată în săruri minerale. O persoană cu pietre la rinichi ar trebui să aleagă o apă cu o cantitate mică de calciu, sub 150 mg/l. Pe etichetă, urmăreşte şi nivelul de nitraţi (substanţe care provin în urma contaminării apei cu fertilizatori). Aceştia sunt siguri, dar să nu depăşească 0,3 mg/l. În cazul în care bem mult timp apă cu un nivel mare de nitraţi, ne putem confrunta cu simptome precum greaţa şi ameţeala. Cu timpul, poate să apară deficitul de vitamine sau există riscul formării nitrozaminelor, compuşi azotaţi care cresc riscul de cancer.

SFAT

Nu cumpăra apă de la magazin dacă nu sunt respectate condiţiile de păstrare sau dacă a fost expusă căldurii.