Antrenează-ţi memoria!

1 2 jpg jpeg

Nu e nicio tragedie că ai început să uiţi, nu e neapărat un semn de bătrâneţe. De fapt, cercetătorii americani de la Universitatea din Virginia au ajuns la concluzia că mintea noastră dă primele semne că-şi pierde capacitatea de memorare şi de concentrare în jurul vârstei de 27 de ani. Aşadar, cu toţii uităm. Important este să acţionăm din timp pentru a întârzia pierderile progresive de memorie.

image

Joacă-te cu prietenii!

Invită-ţi prietenii sâmbătă seara la un joc de cuvinte (scrabble), de table sau şah. Astfel acţionezi pe două fronturi împotriva pierderilor de memorie. O dată pentru că aceste jocuri îţi pun mintea la treabă şi îţi sporesc capacitatea de concentrare şi de memorare. Şi încă o dată pentru că socializarea, discuţiile cu prietenii, comunicarea cu cei dragi sunt factori esenţiali în păstrarea memoriei, arată studii recente.

image

Mănâncă echilibrat!

Hrana echilibrată, cu toate substanţele nutritive (vitamine şi minerale), este extrem de importantă pentru menţinerea stării de sănătate a creierului. Sunt de preferat fructele şi legumele proaspete şi, bineînţeles, peştele, care conţine grăsimi „bune” (acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6), de care creierul are nevoie şi fosfor, un element esenţial pentru păstrarea vie a memoriei.

Dormi cel puţin 7 ore!

În timpul somnului, creierul triază şi stochează evenimentele petrecute peste zi şi le transformă în amintiri. Acest lucru se întâmplă în faza de somn paradoxal. Dacă nu dormi suficient, este posibil ca creierul tău să nu aibă timp să proceseze informaţiile din ziua precedentă şi astfel tu nu îţi vei mai aminti toate detaliile. De aceea, este important să ai un somn odihnitor de cel puţin şapte ore pe noapte.

Învaţă lucruri noi!

Memoria are nevoie de antrenament. De aceea, specialiştii îţi recomandă ca, din când în când, să încerci să înveţi ceva nou. Chiar dacă este vorba doar despre învăţarea denumirilor unor plante sau păsări şi nu despre o lecţie de geografie sau de istorie, orice activitate de acest gen este benefică pentru creier.

image

Plimbă-te prin parc

Chiar dacă nu faci exerciţii fizice la sala de fitness, câteva minute de mişcare zilnic sunt extrem de importante pentru întregul corp, dar şi pentru creier, deoarece este mai bine oxigenat. Cercetătorii au descoperit recent că plimbarea în aer liber într-un ritm normal, cu 100 de paşi pe minut, este cea mai eficientă formă de mişcare şi nu prezintă efecte adverse.

Iată dezlegarea jocurilor:

image

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.