Deşi se spune că îmbunătăţesc sănătatea celulelor şi întârzie îmbătrânirea, antioxidanţii ar putea avea un efect negativ asupra melanomului, cel mai periculos cancer de piele, facilitând propagarea metastazelor, se arată într-un studiu publicat în revista britanică Nature.

Metastazele sunt celule canceroase care permit unui cancer iniţial să se răspândească în alte părţi ale corpului.

O echipă de cercetători de la Institutul de cercetări asupra copilului din Dallas a transplantat celule umane de melanom pe şoareci transgenici şi a descoperit că boala s-a dezvoltat mai repede la cei cărora li se făcuseră injecţii cu antioxidanţi decât la cei cărora nu li se administraseră astfel de injecţii.

,,Rezultatele sugerează că antioxidanţii favorizează avansarea cancerului, cel puţin în cazul melanomului, stimulând metastazele", au spus autorii studiului.

Nu este prima oară când se stabileşte o legătură între antioxidanţi şi dezvoltarea cancerului. În 2014, cercetători suedezi au arătat că o cură de suplimente alimentare cu antioxidanţi, îndeosebi cu vitamina E, accelerează dezvoltarea leziunilor precanceroase sau a cancerului pulmonar incipient la şoareci şi celule umane în laborator.

Şi studii mai vechi subliniaseră un efect similar al antioxidanţilor asupra cancerelor de sân şi prostată.

Antioxidanţii, ce se găsesc în alimente (vitaminele A, C şi E), dar şi sub formă de suplimente alimentare, permit neutralizarea radicalilor liberi din molecule, responsabili de îmbătrânirea ţesuturilor.

Cercetătorii au crezut multă vreme că substanţele antioxidante pot ajuta şi la prevenirea tumorilor canceroase, însă a trebuit să fie oprite mai multe teste clinice "fiindcă pacienţii care primeau antioxidanţi mureau mai repede decât ceilalţi", afirmă dr Sean Morrison, autorul principal al studiului.

Potrivit lui, explicaţia ar consta în faptul că celulele canceroase ,,profită mai mult de pe urma antioxidanţilor decât celulele normale". Riscul de răspândire a metastazelor nu a fost demonstrat deocamdată la om, ci numai la şoareci.