Medicamentele antidepresive par să aibă efecte foarte limitate împotriva depresiilor uşoare şi moderate, fiind eficiente doar în cazul stărilor depresive grave, potrivit unui studiu recent, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite ale Americii, coordonată de medicul Jay Fourier.

Cercetătorii americani au realizat o analiză a datelor provenind de la şase studii clinice ample, în cadrul cărora au fost comparate mai multe tipuri de medicamente antidepresive, în timp ce o parte dintre voluntari au primit placebo.

Unele cazuri au necesitat spitalizare, altele nu. „Faptul că pacienţii trebuie să sufere de depresii foarte grave pentru ca antidepresivele să fie cu adevărat eficiente este concluzia cea mai surprinzătoare care a reieşit din analiza noastră, cu atât mai grav fiind faptul că celor mai mulţi dintre pacienţii care suferă de depresii lejere sau moderate le sunt prescrise cu regularitate aceste medicamente”, au adăugat autorii studiului.