Animalele de companie, de ajutor în terapia pentru copiii cu autism

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au observat că persoanele care suferă de boli mintale şi deţin animale de companie sunt mult mai deschise în căutarea ajutorului pentru menţinerea sănătăţii mintale.

Aceste mici vietăţi pe care omul le-a avut încă din antichitate în preajmă, oferă foarte mult sprijin emoţional, ba mai mult, chiar le-ar putea distrage atenţia de la boala lor, inclusiv în psihoză severă. Au capacitatea de a acţiona direct la apariţia stării de anxietate, producând un efect calmant atât la nivel fiziologic cât şi psihic.

Posesorii de animale de companie comunică mult mai uşor

Experimentele făcute în acest sens au relevat faptul că, odată adus în casă un animal de companie, vizitele la medic au fost diminuate, deoarece patrupezii oferă stăpânilor lor siguranţă, afecţiune, reduce cu mult sentimentul de nulitate, oferă un motiv de a trăi.

Iubirea oferită de ele este necondiţionată şi pentru toată viaţa. Tocmai din acest motiv sunt buni terapeuţi în viaţa oricărui om. Animalele reuşesc să se adapteze foarte uşor şi să ofere compania lor agreabilă exact atunci când omul are mai mare nevoie.

Rezultatele fizice cât şi cele psihice cresc cu atât mai mult cu cât apropierea dintre cei doi devine mai strânsă.

Citeşte şi: 5 animale de companie perfecte pentru familile cu copii mici

Benefice pentru copiii cu autism

Cercetătorul american Gretchen Carlisle, de la Universitatea din Missouri a ajuns la concluzia că orice animal de companie este benefic în preajma copiilor care suferă de autism.

El a observat că toţii copiii cu autism care aveau câini acasă se descurcau mult mai bine la testele de matematică la care erau supuşi. Cu cât perioada petrecută în preajma unui animal era mai mare, cu atât rezultatele erau mai bune.

Încercând să afle care este gradul de ataşare, Carlisle a observat că micuţii cu autism erau mult mai ataşaţi de căţeii de talie mică, deoarece le dădeau sentimentul că îi pot proteja şi pot avea grijă de ei mai bine. Şi asta datorită faptului că în momentul în care există un animal de companie în preajma copiilor aceştia obişnuiesc să vorbească mai tare, să inventeze jocuri la care să participe şi ei, să îşi dezvolte imaginaţia şi intelectul.

Citeşte şi: Legătura dintre fumat şi bolile psihice

Iepurii, porcuşorii de Guinea, papagalii vorbitori, pisicile, câinii, hamsterii, orice viatate, oricât de mică ar fi, trezeşte simţul răspunderii şi al iubirii în orice pământean, bolnav sau sănătos. Iubirea pentru cineva mai mic sau mai neajutorat este punctul favorabil al răspunsului pozitiv al terapiilor în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni psihice.