Anexita reprezintă o inflamaţie/infecţie la nivelul anexelor (ovare şi trompe uterine). Simptomatologia poate fi reprezentată de senzaţie de tensiune şi durere în zona abodemului inferior, cu iradere în zona lombară şi în zona organelor genitale, tulburări de ciclu, tulburări urinare, secreţie abundentă; în cazurile acute apar febra şi frisoanele.

Infectia are loc cu germeni ce colonizeza in mod normal vaginul si colul (streptococi, stafilococi) sau din flora intestinala (E. Coli); sau cu bacterii care se transmit pe cale sexuala (gonococ, chlamydii, mycoplasme)

Factorii favorizanti sunt reprezentati de infectii genitale (atentie la contacte sexuale multiple si neprotejate), expunerea prelungita la frig (asociata cu o imbracaminte necorespunzatoare), igiena locala deficitara, prezenta constipatiei; alti factori sunt dispozitivele de contraceptie intrauterine, interventii la nivelul organelor abdominale sau pelvine.

Este o afectiune deseori neglijata de femei, ceea ce este o mare greseala; netrata la timp si in mod corect, anexita poate duce la complicatii, uneori grave: diseminarea infectiei si infertilitatea.

Citeşte continuarea articolului pe traiestesanatoscusimona.ro