Anestezia epidurală: păreri pro şi contra

1 2 jpg jpeg

Epidurala...

... este o anestezie locală, pe care medicul ţi-o face când intri în travaliu, pentru a reduce durerea simţită. Mai exact, el injectează anestezic în spate, între două vertebre, după ce a dezinfectat zona. Injecţia este nedureroasă. Pentru că operaţiunea este delicată, este impoartant să stai nemişcată, întinsă pe-o parte.

„Anestezia epidurală continuă să reprezinte standardul de aur pentru terapia durerii în travaliu. Ea dă pacientelor senzaţia că ele controlează situaţia şi astfel suportă mai uşor durerea“, explică medicul ginecolog-obstetrician Iulia Gheorghiţă. Dozajul anesteziei se calculează în funcţie de greutatea pe care o ai. Abia la 30 de minute de la injectare vei simţi cum bazinul şi parţial picioarele îţi amorţesc, iar pe parcursul a 2-3 ore, nu vei simţi că ai contracţii. Pentru ca aceasta să-şi facă efectul, epidurala trebuie injectată când dilataţia colului este între 5 şi 8 cm.

Reduce durerea

Principalul motiv pentru care viitoarele mămici recurg la această injecţie este că durerea din timpul travaliului şi naşterii este înăbuşită complet în majoritatea cazurilor. Astfel, ea se poate odihni şi aduna forţele. În plus, femeile care solicită anestezie epidurală au un risc cu 14% mai mic de a dezvolta depresie postanatală în primele 6 săptămâni de la naştere, arată datele unui studiu recent efectuat de cercetătorii chinezi. În comparaţie, femeile care nu au vrut să apeleze la o astfel de anestezie au un risc cu 35% mai mare de a se confrunta cu depresia postnatală.

Scăderea tensiunii, printre riscuri

Anestezia epidurală are şi dezavantaje: „durere dorsală, prurit (mâncărimi), necesitatea de ajustare a epiduralei sau altă analgezie, bloc motor parţial (picioare grele), retenţie urinară, scădere semnificativă a tensiunii arteriale, cefalee, pareză temporară de nerv“, explică medicul Iulia Gheorghiţă. În plus, epidurala creşte riscul să fie nevoie de cezariană şi utilizare a forcepsului pentru scoaterea copilului, întrucât al doilea stadiu al travaliului fiind încetinit, femeia nu mai poate simţi nevoia de a împinge.

2 jpg jpeg

Rar, este posibil ca anumite părţi ale corpului să amorţească, senzaţie care dispare după aproximativ 3 luni. Totodată, există riscul lezării permanente a nervilor şi apariţia convulsiilor, a dificultăţilor de respiraţie şi a paraplegiei (paralizia picioarelor).

Pe lângă toate aceste efecte adverse ale epiduralei cu care s-ar putea confrunta viitoarea mamă, şi copilul este suspus unor riscuri. O cantitatea mică de anestezic ajunge şi în placentă şi implicit la făt, ficatul lui nedezvoltat complet având nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a elimina substanţa. În plus, numeroase cercetări au arătat că femeile care au născut cu epidurală s-au ataşat mult mai greu de bebeluşul lor şi chiar au avut probleme cu alăptatul, multe dintre ele renunţând la această practică în mai puţin de 6 luni de la naştere.

Când este contraindicată

Nu toate gravidele pot beneficia de această anestezie. De exemplu, dacă ai infecţii ale pielii în zona şalelor, probleme neurologice sau de coagulare a sângelui, tensiune oscilantă sau febră, medicul nu va fi de acord să faci epidurală.

Sfatul specialistului

Dr. Iulia Gheorghiţă, medic specialist obstetrică-ginecologie, clinica OK Medical, Galaţi

Când nu există o contraindicaţie medicală, cererea maternă este o indicaţie suficientă pentru analgezice în travaliu. Anestezia epidurală se face odată cu declanşarea travaliului. Primul stadiu al travaliului începe cu primele contracţii uterine şi se termină când colul este dilatat complet. Spre deosebire de primul stadiu, cel de-al doilea al travaliului se declanşează când dilataţia cervicală este completă şi se întinde până la naşterea fătului.