În ultimii ani, din ce în ce mai multe femei preferă anestezia epidurală, deoarece atenuează sau chiar elimină durerea provocată de contracţiile din timpul travaliului. Procedura constă în injectarea în spate, între două vertebre, a unei substanţe analgezice, care are efect timp de o jumătate de oră.

Pot apărea dureri de cap

Statisticile arată că 1% din femeile care apelează la această metodă au dureri mari de cap pe tot parcursul naşterii. Poţi preveni această neplăcere dacă te hidratezi corespunzător şi dacă stai întinsă pe pat. De asemenea, mai pot apărea frisoane, dureri de spate şi stări de greaţă.

Tensiune scăzută, posibil risc

O altă problemă cu care se poate confrunta o femeie în timpul anesteziei epidurale este scăderea bruscă a tensiunii arteriale (hipotensiune). În aceste condiţii, ţi se va măsura tensiunea arterială, pentru a nu apărea complicaţii.

Se poate ajunge la cezariană

Din cauza anesteziei epidurale există riscul ca naşterea să nu aibă loc în mod natural. Astfel, se poate întâmpla să nu mai simţi contracţiile. În acest caz, se pot administra medicamente care să grăbească contracţiile. Însă, dacă nici acestea nu provoacă naşterea, se va apela fie la ajutorul unui forceps, fie la cezariană.

Avantajele procedurii:

-Te poţi odihni atunci când travaliul durează mai mult de o jumătate de oră.
-Ai o experienţă pozitivă a naşterii.
-Depăşeşti mai uşor starea de epuizare specifică naşterii.