Anasonul, bun pentru diabetici. Iată cum prepari remediile!

1 anason jpg jpeg

Folosit la nivel mondial ca un condiment cu aromă deosebită, anasonul a fost cultivat din vechime, în Grecia antică şi Egipt. Planta este folosită ca diuretic şi în afecţiuni digestive, în special pentru stimularea secreţiei pancreatice.

Anasonul stelat creşte spontan, în mod obişnuit în zona mediteraneană, iar la noi este întâlnit numai în culturi. În scop medicinal, se folosesc bulbul, rădăcina, frunzele şi seminţele, sub diverse forme: infuzie, decoct, sirop, pulbere, ulei volatile sau tinctură. Planta reprezintă o sursă excelentă de vitamine (A, C, complexul B) şi de săruri minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu).

Infuzia susţine funcţiile pancreasului

Dintre organele implicate în digestie, pancreasul este cel mai important în ceea ce priveşte controlul metabolismului glucidelor, lipidelor şi proteinelor. Pentru stimularea secreţiei pancreatice şi în afecţiuni cum sunt chisturile apărute la nivelul lui, ajută ceaiul de anason. Pentru prepararea lui, se pune o lingură de plantă la 100 ml de apă fiartă. Este o infuzie bună şi în caz de dureri sau arsuri stomacale. O altă variantă de a susţine activitatea pancreatică este să alături anasonului şi alte plante (mentă, tei-fraţi-pătaţi, coada-calului, păducel, sunătoare) într-un amestec făcut din părţi egale din fiecare leac. Se ia o linguriţă din acest remediu şi se lasă 10-15 minute într-o cană cu apă fiartă. Infuzia se bea de trei ori pe zi, de-a lungul a 2 luni.

Seminţele combat balonarea

Eficientă în stoparea fermentaţiei intestinale care provoacă apariţia balonării, infuzia de anason stimulează activitatea ficatului şi alungă constipaţia. Planta alină colicile abdominale şi elimină gazele acumulate la nivel intestinal. Se lasă la infuzat 2 linguriţe de plantă în 250 ml de apă clocotită, aproximativ un sfert de oră. Se bea după ce s-a răcorit şi se repetă procedura de 2-3 ori pe zi, pe parcurul unei zile. Un alt remediu este să iei o linguriţă de pulbere de anason, la 10 minute după masă.

Este de folos în tusea convulsivă

Anasonul este cunoscut şi ca un bun expectorant. Din acest motiv, se poate utiliza în cazul afecţiunilor respiratorii precum tusea convulsivă şi bronşita. Alături de tratamentul recomandat de medic, atâta timp cât simptomele persistă, se poate bea de 3 ori pe zi câte o cană cu infuzie de seminţe de anason. Se pune o linguriţă de anason în 100 ml de apă clocotită, se acoperă şi se bea după strecurare şi răcire.

Info

Remediile naturiste cu anason trebuie evitate de persoanele care suferă de gastrită, ulcer gastro-duodenal, dar şi de gravide.

Pulberea, bună pentru diabetici

Pentru scăderea treptată a glicemiei, în cazul celor care suferă de diabet zaharat, şi pentru reducerea colesterolului „rău“, anasonul este util sub formă de pulbere. Se obţine prin măcinarea seminţelor de anason cu ajutorul unei râşniţe electrice. Se face o cură de 2 luni, timp în care se ia câte o linguriţă de pulbere zilnic, dacă se poate proaspăt măcinată.

Ceaiul stimulează lactaţia

Anasonul este de folos şi în problemele tipic feminine. După naştere, când unele mame au nevoie de o creştere a lactaţiei, pot face o infuzie din 10 g de seminţe de anason şi 100 ml de apă fiartă. În cazul unor menstruaţii dureroase sau neregulate, se bea de 3 ori pe zi ceai de anason, preparat astfel: într-un litru de apă clocotită se pun 3 linguri de anason, se fiarbe un sfert de oră şi se iau câte 100 ml din această infuzie.