Analize necesare pentru depistarea problemelor de erecţie

1 2 jpg jpeg

„Funcţia erectilă este un proces complex, ce implică mecanisme vasculare, hormonale şi neurologice, în care factorii psihologici ocupă un rol foarte important. Disfuncţia erectilă este definită ca incapacitatea persistentă de a obţine şi menţine o erecţie suficientă pentru un act sexual satisfăcător“, explică medicul Victor Mădan.

Înainte de a recomanda investigaţiile pentru depistarea cauzelor problemelor de erecţie, este vital ca pacientul să discute cu medicul. În urma anamnezei, doctorul află date importante despre istoricul medical, sexual şi psihosocial al individului.

Anumite afecţiuni, cum sunt hipertensiunea, ateroscleroza, dislipidemia, diabetul zaharat, depresia, alcoolismul şi consumul de anumite medicamente pot fi vinovate de aceste probleme. Pentru aflarea cauzei şi pentru tratamentul corect, este nevoie de anumite analize.

Analizele de sânge

Sunt indicate pentru a verifica dacă pacientul suferă de boli de inimă, diabet sau alte afecţiuni, ori dacă are un nivel scăzut de testosteron, hormon considerat adevărat „combustibil“ al performanţei sexuale masculine.

Testele pentru glicemie şi grăsimile din sânge sunt recomandate pentru depistarea diabetului şi a dislipidemiei (colesterol şi trigliceride), iar cele pentru testosteronul liber şi total, prolactină şi hormonul luteinizant arată dacă există hipogonadism ori prezenţa unor tumori benigne ale glandei hipofize (prolactinoame), ce duc la scăderea libidoului şi apariţia disfuncţiei erectile.

Totodată, „antigenul prostatic specific (PSA) poate aduce informaţii despre o posibilă patologie prostatică (hiperplazie benignă, adenocarcinom sau inflamaţii), dar este util şi în urmărirea pacienţilor aflaţi pe terapie de substituţie cu testosteron“, completează medicul Victor Mădan.

Spermocultura

Reprezintă recoltarea de spermă într-un recipient steril. Analiza oferă detalii esenţiale în descoperirea unei posibile infecţii a tractului genital, care se poate manifesta prin disfuncţie erectilă.

Tumescenţa peniană nocturnă

„Se măsoară în cel puţin 2 nopţi consecutive cu un aparat (RIGISCAN) ce presupune montarea a 2 inele la nivelul penisului ce sunt conectate la acesta şi percep erecţiile nocturne; este un dispozitiv destul de scump ale cărui beneficii nu sunt unanim acceptate“, potrivit medicului Victor Mădan.

Ecografia Doppler

Este o investigaţie prin care se măsoară viteza fluxului de sânge la nivelul arterelor penisului. În cazul în care măsurătorile obţinute la această ecografie sunt normale, atunci nu sunt necesare alte teste.

Arteriografia arterei ruşinoase interne

Prin această investigaţie se verifică dacă anumite vase din care derivă arterele peniene sunt afectate. De regulă, acest test este recomandat de medic doar când pacientul urmează să fie supus unei intervenţii chirurgicale.

INFO: Consultul neurologic şi evaluarea reflexului bulbocavernos oferă detalii despre afectarea nervilor erectori. Dr. Victor Mădan - asistent universitar şi medic primar urolog, Centrul Medical Provita - Diagnostic şi tratament, Bucureşti

Rezultatele a numeroase studii clinice relevă faptul că 1 din 4 bărbaţi care se prezintă la medic pentru o problemă de erecţie are vârsta sub 40 de ani.

Pentru a putea evalua un astfel de pacient este nevoie să cunoaştem şi să investigăm principalii factori de risc de ordin vascular, anatomic, neurologic, hormonal, psihologic, chirurgical, traumatic şi, nu în ultimul rând, factori legaţi de consumul anumitor medicamente sau droguri recreaţionale (cocaină, heroină, marijuana, metadonă, steroizi anabolizanţi, alcool).