Printre analizele pe care le faci periodic este bine să le incluzi şi pe cele care semnalează eventualele probleme la nivelul rinichilor.

Examenul de urină

Oferă indicii asupra stării funcţionale a rinichilor. Analiza determină modificări precum cele de aspect, culoare şi densitate. Prezenţa unui exces de proteine în urină (proteinuria) arată posibila existenţă a unor boli precum insuficienţa renală cronică, rinichiul polichistic, glomerulonefrita (boală care împiedică rinichii să îşi exercite funcţia de filtrare şi eliminare a excesului de apă şi a substanţelor toxice din sânge), pielonefrita (infecţie a rinichilor).

Determinarea creatininei în sânge

Valorile crescute ale creatininei sangvine sunt asociate cu diverse probleme renale (infecţii, boala cronică de rinichi, deteriorarea vaselor de sânge din rinichi etc.).

Ecografia

Poate arăta prezenţa chisturilor sau tumorilor la nivelul rinichilor.

Tomografia computerizată

Alături de imagistica prin rezonanţă magnetică, tomografia computerizată depistează abcesele, chisturile, litiaza sau tumorile renale.

La ce simptome să fii atent

Bolile de rinichi nu au mereu simptome evidente, lucru care întârzie diagnosticarea şi, implicit, tratamentul lor. Alteori, următoarele semne ne arată că rinichii sunt în suferinţă: durerea în regiunea lombară care iradiază spre organele genitale, modificările urinei (tulbure, cu sânge sau cu spumă), pleoape sau picioare umflate, jet urinar slab, usturime la urinare, nevoia frecventă de urinare, mai ales noaptea.