O simplă analiză de sânge ar putea detecta în proporţie de 86 % cancerul ovarian cu o mai mare precizie decât orice diagnostic actual, potrivit unui studiu publicat marţi de revista britanică Journal of Clinical Oncology, scrie BBC.

Cancerul ovarian poate fi mortal în cazul în care este detectat în fază avansată, astfel încât studiul elaborat de University College London ar presupune un avans important în diagnosticarea anticipată a acestei boli şi în lupta împotriva sa.

Pentru acest studiu, echipa de cercetători a urmărit din punct de vedere medical peste 46.000 de femei, însă oamenii de ştiinţă sunt precauţi în privinţa numărului de vieţi care ar putea fi salvate.

Studiul realizat de Universitatea College London se bazează pe analizarea nivelurilor unei proteine - CA125 - prezentă în sânge, având în vedere că aceasta creşte în cazul pacientelor care suferă de cancer ovarian.

Cercetătorii au studiat cu precizie variaţiile acestei proteine în sânge de-a lungul timpului, iar în cazul unei creşteri a acesteia pacientele au fost supuse unui alt tip de teste, precum ecografia, pentru a verifica rezultatul.

Potrivit declaraţiilor acordate de profesorul Usha Menon, de la Universitatea College London, studiul reprezintă un progres important, deşi nu se cunoaşte încă cu exactitate dacă ,,noul diagnostic detectează la timp cancerul ovarian pentru a salva vieţi".

Aproximativ 7.100 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer ovarian în Marea Britanie, dintre care 4.200 mor în urma consecinţelor acestei boli.