Scăderea tensiunii, asociată cu stările de ameţeală, este doar un semnal al posibilelor afecţiuni cardiace, sunt de părere oamenii de ştiinţă.

Un simplu test, prin care se măsoară tensiunea, poate prezice din timp dacă există riscul ca persoana să sufere de insuficienţă cardiacă.

Cercetarea a fost realizată pe aproximativ 12.000 de adulţi de vârstă medie şi s-a desfăşurat pe o perioadă de 20 de ani. La începutul studiului, participanţilor le-a fost măsurată tensiunea arterială în timp ce stăteau întinşi, după care le-a fost măsurată la un interval de două minute, când stăteau în picioare.

Dintre participanţi, cei care ameţeau mai des erau şi care care aveau hipotensiune ortostatică şi care erau predispuşi afecţiunilor cardiace.

,,Tensiunea a scăzut cu 20 de puncte atunci când participanţii stăteau în picioare, după care a mai scăzut cu 10 puncte când stăteau jos, semn al afecţiunii ce poartă numele de hipotensiune arterială ortostatică. Uneori, oamenii pot avea această afecţiune şi nu simt nimic, de aceea nu merg la un control medical”, a precizat Christine D. Jones, medic rezident la Universitatea de Nord din Carolina, SUA.

În cazul hipotensiunii arteriale ortostatice, tensiunea arterială scade brusc dacă persoana stă în picioare, faţă de o poziţie înclinată.

Mai mult, pot apărea stările de ameţeală, care duc chiar şi la leşin. Rezultatele studiului au fost publicate în cadrul Jurnalul Medical ,,Hipertensiunea”.