Am luat urma analizelor de sânge

1 2 jpg jpeg

Ne facem analizele periodic sau doar atunci când situaţia ne cere acest lucru, după care aşteptăm cu nerăbdare rezultatele testului.

Deşi e partea nevăzută a lucrurilor şi poate ai crede că totul se realizează rapid de către aparate, drumul de la recoltare până la rezultate nu este simplu.

În spatele buletinului cu rezultate se află de fapt o ,,armată de oameni” în halate albe, care etichetează eprubetele, triază probele, realizează testele şi se asigură că rezultatele analizelor vor ajunge în timp util la pacient.

Am aflat aceste lucruri după ce, la rândul meu, m-am lăsat înţepată şi, cu acordul medicilor, am luat, la propriu, urma eprubetelor.

Capace de culori diferite, în funcţie de analiză

Imediat după recoltare, eprubetele cu sânge ajung în genţi frigorifice la laborator, la departamentul de triere – am aflat încă de la început de la medicul Claudia Nica, medic primar medicină de laborator, şeful Laboratorului MedLife Griviţa.

Aici, personalul separă probele de sânge de cele bacterio­logice şi trimite cererile care însoţesc analizele către operatorii laboratorului, care le introduc într-o bază de date.

Înainte ca eprubetele să ajungă în aparate, personalul de la triere împarte analizele şi în funcţie de culoarea capacului eprubetelor.

Am vrut să ştiu şi de ce eprubetele au capace de culori diferite. Mi-a explicat specialistul: ,,Probele de biochimie, serologie, imunologie se recoltează în eprubete cu dop galben, în cele cu dop mov se recoltează hemoleucogramele, iar hemostazele (analizele pentru coagulare) ajung în eprubetele albastre”.

1 jpg jpeg

Probele nu se încurcă

După ce sunt scanate şi primesc un cod de bare, eprubetele sunt aşezate pe un stativ.

Ulterior, ele primesc şi un cod de poziţie, care reprezintă numărul stativului, rândul şi coloana în care se află eprubeta.

"Pentru a nu le încurca, eprubetele se reaşază după ce sunt scoase din aparate exact în aceeaşi poziţie", a mai adăugat medicul Claudia Nica.

După testare, eprubetele sunt reaşezate în stativ

1 jpg jpeg

Rezultatul este gata într-o oră

Cât mi se explica felul în care sunt aranjate eprubetele pe stative, probele de sânge care ajunseseră odată cu mine în laborator treceau la departamentul de triere, apoi la cel de centrifugare.

Aici, eprubetele se introduc în aparate speciale care separă serul.

Ulterior, eprubetele ajung în analizatoare (pentru biochimie, imunologie), aparate impunătoare, care scanează codul de bare de pe fiecare eprubetă şi verifică tipul de analiză ce trebuie realizat.

De îndată ce se rea­lizează testele, analizatorul transmite unei imprimante rezultatele obţinute.

Proces care durează aproximativ o oră. După eliberare, pacientul poate primi rezultatele analizelor în ziua următoare de la recoltare.

În cazul analizelor în regim de urgenţă (etichetate cu roşu), situaţia este diferită. La cererea pacientului, acestea se pot elibera şi în câteva ore.

,,Mai sunt situaţii când pacienţii uită să menţioneze la recoltare că au nevoie de analize rapid, de frica acelor”, mi-a povestit medicul.

Analizatoarele prelucrează probele de sânge

1 jpg jpeg

Poţi să refaci analiza fără o nouă înţepătură

Dintre toate tipurile de analize, cele mai cerute sunt cele de biochimie (acid uric, calciu, fosfor, glucoză, trigliceride etc.).

Dacă unele analize se pot realiza în 24 de ore sau chiar în regim de urgenţă, altele au nevoie de un timp mai mare (examenele de secreţii), chiar şi de câteva săptămâni sau o lună.

După eliberarea rezultatelor, eprubetele sunt refrigerate.

,,Dacă pacientul trebuie să refacă analiza, îl căutăm în sistem şi refacem testele pe acelaşi sânge, pentru a nu-l mai înţepa din nou”, a spus Claudia Nica.

Info: Înainte ca rezultatele analizelor să ajungă la pacient, ele sunt validate de medicul de laborator.