Am diabet. Ce cură de slăbire să aleg?

1 2 jpg jpeg

În general, un diabetic trebuie să ia trei mese pe zi, asociate cu una sau două gustări. Mesele trebuie luate la ore regulate şi în funcţie de injecţiile cu insulină. Componenţa meselor este hotărâtă dinainte, ştiindu-se numărul de grame de carne, legume verzi, amidon, fructe, produse lactate şi materii grase.

Alimente permise pacientului diabetic:

- roşii, ardei gras, ciuperci, castraveţi, varză, vinete, praz, salată, morcovi, ţelină, sfeclă, ceapă, usturoi;

- pepene, lămâi, căpşuni, cireşe, coacăze, nuci;

- carne slabă sau degresată la tavă sau cuptor, toate tipurile de peşte;

- brânză slabă, unt, margarină vegetală, lapte;

- ouă, nu mai mult de cinci pe săptămână;

- băuturi nealcoolice preparate fără zahăr (cu îndulcitori).

Alimente cu conţinut glucidic mare, interzise diabeticilor:

- zahăr, miere, malţ;

- biscuiţi, prăjituri preparate cu zahăr, bomboane, ciocolată, halva;

- smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri, dulceţuri, marmeladă;

Alimente ce trebuie consumate doar după cântărire:

- pâine albă;

- pâine graham;

- cartofi, fasole boabe, mazăre boabe;

- orez.

Un exemplu de regim ar putea fi următorul:

Luni

Dimineaţă: 200 g de lapte, 15 g de unt, 30 g de pâine intermediară.

Ora 10: 200 g de iaurt, 20 g de pâine intermediară.

Prânz: supă de roşii, mâncare de castraveţi cu carne (75 g de carne, 200 g de castraveţi muraţi, 250 g de ulei, 150 g de supă de oase, 25 g de smântână), 200 g de mere, 60 g de pâine intermediară.

Seară: piure de cartofi cu carne înăbuşită (200 g de cartofi, 10 g de smântână, 75 g de carne, 25 g de ulei), 250 g de salată de varză albă, sufleu de brânză de vaci cu zaharină (150 g de brânză, 1/2 de ou, 5 g de unt, zaharină), 30 g pâine intermediară.

Marţi

Dimineaţă: 250 g de ceai de măceşe (poţi adăuga zaharină), 150 g de brânză, 15 g de unt, 30 g de pâine intermediară.

Ora 10 : 200 ml de lapte (poţi adăuga zaharină), 20 g de pâine intermediară.

Prânz: supă de dovlecei (100 g de dovlecei, 10 g de ulei, 10 g de smântână, 1/2 de ou, frunze de pătrunjel), budincă de cartofi cu carne (200 g de carne, 5 g de unt, 10 g smântână, 1/2 de ou, 10 g de ulei), 100 g de salată verde, 200 g vişine, 30 g de pâine intermediară.

Seară: mâncare de fasole verde cu carne (300 g de fasole verde, 75 g de carne, 30 g de ulei, 15 g smântână), 20 g de pâine intermediară.

Miercuri

Dimineaţă: cafea cu lapte (200 g de lapte, 50 g surogat de cafea), 15 g de unt, 30 g de pâine intermediară.

Ora 10: 50 g de caşcaval,100 g de roşii, 20 g pâine intermediară.

Prânz: ciorbă de perişoare(250 g de supă de oase, 50 g de borş, 50 g de carne, 1/2 de ou, 5 g de unt, frunze de pătrunjel), mâncare de vinete cu carne (100 g de vinete, 150 g de carne, 25 g de ulei, 100 g de suc de roşii, 20 g de smântână, frunze de pătrunjel), 200 g de mere coapte, 60 g de pâine intermediară.

Seară: cartofi cu brânză de vaci şi sos tomat (200 g de cartofi, 100 g de brânză de vaci, 20 g de ulei, 1/2 de ou, 15 g de smântână, 100 g de suc de roşii, frunze de pătrunjel), cafea cu lapte (200 g de lapte, 50 g surogat de cafea), 20 g de pâine integrală.

Joi

Dimineaţă: 200 g de lapte, 20 g de unt, 30 g de pâine intermediară.

Ora 10: 200 g de iaurt, 20 g de pâine intermediară.

Prânz: supă de conopidă (300 g de supă de zarzavat, 200 g de conopidă, 10 g de ulei, 10 g de smântână, frunze de pătrunjel), musaca de cartofi cu carne (200 g de cartofi, 75 g de carne, 20 g de ulei, 15 g de smântână, frunze de pătrunjel), cremă de brânză de vaci (150 g de brânză de vaci, un gălbenuş de ou, 1 lingură de lapte), 30 g de pâine intermediară.

Seară: chiftele prăjite cu sote de dovlecei (75 g de carne, 25 g de ulei, 1 albuş de ou, 15 g de smântână, 300 g de dovlecei), 200 g de mere rase, ceai de mentă (poţi adăuga zaharină), 60 g de pâine intermediară.

Vineri

Dimineaţă: cafea cu lapte (200 ml de lapte, 50 g de surogat de cafea), 20 g de unt, 30 g de pâine.

Ora 10: 150 g de salam sau 150 g de brânză, 30 g de pâine intermediară.

Prânz: sup de fasole verde cu fulgi de ou (100 g de fasole verde, 1/2 de ou, 5 g de ulei, 25 g de bulion, 200 g de supă de oase), varză a la cluj (100 g de varză, 75 g de carne, 25 g de ceapă, 20 g de smântână, 50 g de suc de roşii, 20 g de ulei), mere prăjite în aluat (200 g de mere, 10 g de griş, 10 g de ulei, 1 ou), 60 g de pâine intermediară.

Seară: mâncare de spanac cu friptură înăbuşită (75 g de carne, 200 g de spanac, 20 g de ulei, 15 g de smântână), cartofi copţi cu chimion (200 g de cartofi, 10 g de chimion), 20 g de pâine intermediară.

Sâmbătă

Dimineaţă: 200 g de lapte, 15 g de unt, 30 g de pâine.

Ora 10: 150 g de iaurt, 20 g de pâine.

Prânz: supă de roşii cu ochiuri (200 g de supă de carne, 1 ou, 100 g de suc de roşii, frunze de pătrunjel), sarmale în foi de viţă cu iaurt (75 g de carne, 4 foi de viţă, 50 g de iaurt, 20 g de ulei, 20 g de ceapă, 100 ml de borş), piure de mere cu frişcă (200 g de mere, 30 g de smântână), 60 g de pâine intermediară.

Seară: cartofi sote cu chifteluţe (200 g de cartofi, 5 g de unt, 75 g de carne, 5 g de smântână, 30 g de ulei, 20 g de ceapă, frunze de pătrunjel), 200 g de salată de varză, 150 g de brânză de vaci, 30 g de pâine intermediară.

Duminică

Dimineaţă: ceai de măceşe (poţi adăuga zaharină), 15 g de unt, 100 g de brânză de vaci, 30 g de pâine intermediară.

Ora 10: 200 g de lapte, 30 g de pâine intermediară.

Prânz: supă de găluşte cu brânză (300 g de supă de oase, 50 g de brânză, 1/2 de ou, 5 g de unt, frunze de pătrunjel), piure de cartofi cu sniţele umplute cu castraveţi (200 g cartofi, 75 g de carne, 30 g de ulei, 100 g de castraveţi, 15 g de smântână), salată de praz (100 g de praz, 5 g de ulei, o linguriţă de oţet, frunze de pătrunjel), 200 g de lapte, 30 g de pâine intermediară.

Seară: musaca de dovlecei cu carne (400 g de dovlecei, 75 g de carne, 20 g de ulei, 20 g de smântână), 200 g de compot de mere, 60 g de pâine intermediară.