<<Mi-au ieşit la ultimele analize de sânge valori ridicate ale colesterolului „rău“. Ce îmi recomandaţi din punct de vedere al alimentaţiei?>> Maria Apostol, Timişoara

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice, Centrul medical Asteco, Cluj-NapocaMăsurile nutriţionale în hipercolesterolemie constau, în principal, în reducerea grăsimilor saturate. În acest sens, se recomandă fie limitarea cantităţilor de grăsimi saturate de origine animală: mezeluri, carne grasă, unt, smântână, brânzeturi şi alte lactate, fie selectarea alternativelor cu conţinut redus de grăsime.

De asemenea, este foarte important ca persoanele cu hipercolesterolemie să evite consumul alimentelor care conţin grăsimi „ascunse“, în mod special pe cele hidrogenate, menţionate pe tichete ca grăsimi trans.

Acestea se găsesc în anumite tipuri de margarine sau creme tartinabile, produse de patiserie, prăjituri sau gustări preambalate. Per total, grăsimile este bine să nu furnizeze mai mult de o treime din energia zilnică.