Cum am câştigat lupta cu drogurile. Povestea unui învingător

Problemele cu drogurile au început pentru Andrei C. din Bucureşti la vârsta de 15 ani. Divorţul părinţilor şi celelalte probleme din familie l-au făcut să simtă nevoia de refugiu. „Eram cu prietenii de la bloc şi mi s-a părut interesant să văd cum e să încerci droguri, mai ales că ei aproape toţi fumau. Am încercat pentru prima dată heroină şi mi-a plăcut. Îmi oferea o stare de relaxare şi mă făcea să uit de problemele pe care le aveam”, spune Andrei.

image

Foto-simbol Shutterstock

Îşi aduce aminte că după un timp au început să apară simptomele sevrajului, iar nevoia de heroină creştea odată cu toleranţa faţă de drog. „Dacă nu luam o singură zi doza începeau problemele: îmi curgeau ochii, avem frisoane, iar seara aveam dureri în oase care nu se pot explica”, adaugă el.

A trecut de la ţigără la heroină injectabilă

Andrei îşi aminteşte că problemele cu drogurile s-au acutizat când ţigările cu heroină au devenit mai greu de procurat în Bucureşti. Nevoia l-a împins ca într-un timp scurt să treacă de la ţigări la heroină injectabilă, chiar dacă plătea şi de 10 ori mai mult pentru o cantitate mai mică de drog.

„Efectul era acelaşi, dar mult mai rapid. Atunci au apărut şi problemele sociale. Am ajuns să plec de la ore pentru a cumpăra şi consuma droguri, chiar dacă trebuia să umblu cu seringile şi fiola după mine”, povesteşte Andrei. Nevoia din ce în ce mai mare de drog, dar şi frica de sevraj îi ocupau o bună parte din zi. La scurt timp, el a renunţat şi la şcoală. „Trebuia mereu să am păstrată o doză pentru dimineaţă ca să mă pot da jos din pat şi să-mi continui activităţile de procurare a drogurilor”, continuă Andrei.

Tratamentul de dezintoxicare, fără reuşită

După aproape patru ani de consum zilnic, Andrei şi-a dat seama că are nevoie de ajutor pentru a scăpa de problema cu drogurile. Ajunsese să consume aproape două grame de heroină pe zi, iar costurile pentru procurarea drogurilor erau foarte mari. Vindea chiar şi lucrurile din casă pentru a face rost de bani. La îndemnul familiei el a acceptat să urmeze tratamentul de dezintoxicare în ambulator.

„Stăteam o săptămână sau două fără droguri, după care consumam iar. Făceam pauze pentru ca venele să se regenereze, să se diminueze tensiunile cu familia, dar şi pentru a putea scădea toleranţa faţă de drog”, povesteşte Andrei. Îşi aminteşte că durerile cauzate de sevraj deveneau atât de puternice că nu putea nici să doarmă.

„La un moment dat, doctorul mi-a crescut atât de mult tratamentul încât doza pe care o luam eu adormea un cal în 5 minute, iar eu aveam 50 de kilograme îmbrăcat şi nu puteam să adorm deloc. Nu puteam să vorbesc la cât de sedat eram, dar tot nu puteam să adorm”, adaugă tânărul.

A avut nevoie de trei ani de terapie

Tratamentul de dezintoxicare nu a dat rezultate în cazul lui Andrei. De teama sevrajului de heroină care dura chiar şi 21 de zile, el a hotărât să încerce şi următoarea etapă de tratament, cea de substituţie (înlocuirea cu droguri mai uşoare).

„Mama ajunsese să ţină banii la vecini pentru că îi căutam şi îi luam, şi nu numai banii, ci orice puteam să transform în bani, cum ar fi aurul”, povesteşte Andrei. Iniţial, el a urmat tratamentul de substituţie într-un centru de specialitate unde primea servicii de consiliere psihologică şi asistenţă medicală. Din cauza repetatelor teste pozitive el a fost dat afară după opt luni de tratament.

2 jpeg

„După un an am reluat tratamentul într-un alt centru, cu plată. Aici potrivirea a fost perfectă. Ei au ştiut cum să mă abordeze la momentul potrivit şi aşa am reuşit să renunţ după alţi doi ani de tratament la consumul de droguri”, spune Andrei. El a început să ia ore de tenis, unde a şi cunoscut alte persoane şi a început un alt stil de viaţă. În plus, acum îi ajută pe alţii să înfrunte dependenţa de heroină.

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit formată din specialişti în sănătate mintală. Aceştia oferă tratament şi sprijin gratuit pentru reintegrarea socială a persoanelor cu un consum problematic de alcool şi droguri, dar şi familiilor acestora.

 Peste 600.000 de consumatori de droguri erau înregistraţi în evidenţe la nivel naţional în 2012.